Azerbaidjanul, aliatul Israelului, desfășoară un sistem de apărare antirachetă la granița cu Iranul

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:

Azerbaidjanul, un aliat apropiat al Israelului, a efectuat exerciții de apărare antiaeriană la doar câteva zile după ce vecinul său sudic Iranul a exectuat teste navale în apropierea graniței lor comune.

Pe 17 august, Ministerul Apărării din Azerbaidjan a declarat pe site-ul său că sistemele de apărare antiaeriană, inclusiv sistemele rusești S-300, au fost activate pentru a asigura apărarea instalațiilor importante împotriva atacurilor cu rachete.

Manevrele au venit la câteva zile după ce Marina iraniană a efectuat exerciții în Marea Caspică, într-o zonă apropiată de granița cu Azerbaidjan.

Agenția semi-oficială iraniană Mehr a relatat că marțea trecută au avut loc manevre defensive la baza navală din orașul Astara, din nordul țării, precizând că forțele navale iraniene au executat atacuri asupra unor ținte virtuale.

 

Relațiile dintre Baku și Teheran

 

Relațiile dintre cele două țări sunt de obicei tensionate, întrucât fosta republică sovietică este un aliat major al Turciei, adversarul istoric al Iranului, și al Israelului, principalul inamic al Teheranului.

Ambasada Azerbaidjanului la Teheran, care fusese închisă din ianuarie 2023 din cauza unui atac sângeros în care un bărbat a luat cu asalt clădirea ambasadei, ucigând un diplomat și rănind doi gardieni, a fost redeschisă luna trecută.

Teheranul a condamnat atacul la acea vreme, subliniind că motivele făptuitorului erau personale, dar Ministerul Afacerilor Externe din Azerbaidjan a tras Teheranul la răspundere subliniind că o campanie anti-Azerbaidjan "a încurajat atacul".

În aprilie 2023, Ministerul Afacerilor Externe al Azerbaidjanului a anunțat că l-a informat pe ambasadorul iranian că patru angajați ai ambasadei iraniene sunt declarate persoane non grata. O lună mai târziu, Iranul a expulzat patru diplomați azeri.

Iranul se teme, de asemenea, că teritoriul Azerbaidjanului va fi folosit pentru a lansa un posibil atac israelian asupra Iranului. Israelul este un furnizor important de arme pentru Baku.

De asemenea, o mare parte a problemelor dintre Iran și Azerbaidjan se datorează războiului din Nagorno-Karabah dintre Azerbaidjan și Armenia din 2020.

După războiul de 44 de zile, Iranul, care se învecinează cu ambele țări, a rămas tăcut, dar în cele din urmă a recunoscut că zona în litigiu era teritoriu azer, în ciuda faptului că este un aliat tradițional al Armeniei.

În septembrie 2021, Azerbaidjan a găzduit exerciții militare comune cu Turcia și Pakistanul, într-o mișcare care părea să provoace Teheranul.

Ministerul iranian de Externe a comentat la acea vreme: "Manevrele au încălcat prevederile Convenției privind statutul juridic al Mării Caspice, care stipulează că forțelor armate care nu aparțin Azerbaidjanului, Iranului, Kazahstanului, Federației Ruse și Turkmenistanului le este interzis să fie prezente în Marea Caspică".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel