Azerbaidjanul acuză un general armean de genocid și îl plasează pe lista celor urmăriți internațional

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Armata azeră, sursă foto: Ministerul Apărării din Azerbaidjan Facebook
Armata azeră, sursă foto: Ministerul Apărării din Azerbaidjan Facebook

Generalul Seyran Ohanyan, fost ministru al Apării în Armenia, acuzat de genocid, a fost plasat de Azerbaridjan pe lista celor urmăriți internațional.

Autoritățile azere l-au plasat pe lista celor urmăriți internațional pe generalul armen Ohanyan, acesta fiind acuzat, potrivit Public Radio of Erevan, care citează presa azeră, de genocid.

Pe numele fostului ministru al apărării a fost emis un dosar penal în baza articolului 103 din Codul penal al Azerbaidjanului. Acesta este acuzat de genocid. Nu se precizează mai detaliat acuzele care i se aduc generalului armean în vârstă de 58 de ani.

Cert este că Ohanyan a fost cel care a gestionat criza din Nagorno-Karbah din aprilie 2016. Atunci luptele au fost reluate fiind cel mai grav incident de la armistițiu din 1994 și până la ceea ce s-a întâmplat în septembrie 2020.

Totodată, pe data de 11 noiembrie Tribunalul Militar din Baku a decis arestarea în lipsă a lui Seyran Ohanyan.

Generalul Seyran Ohanyan a condus Ministerul Apărării de la Erevan în perioada aprilie 2008 - octombrie 2016.

CITEȘTE ȘI: Ministrul Apărării din Armenia, înlocuit după înfrângerea militară în Nagorno-Karabah

Pe data de 10 noiembrie 2020 s-a semnat un acord de pace între Armenia şi Azerbaidjan sub egida Rusiei. Acordul a încheiat aproape şapte săptămâni de lupte intense în Nagorno Karabakh, o enclavă muntoasă disputată de zeci de ani între aceste două ţări caucaziene. Azerbaidjanul a recucerit mari teritorii care se aflau sub control armean de la începutul anilor 1990. 

 

Conflictul din Nagorno-Karabah

 

Armenia şi Azerbaidjan sunt în conflict de aproape 30 de ani pentru controlul asupra regiunii separatiste azere Nagorno-Karabah.

Enclavă cu majoritate armeană alipită în 1921 la Azerbaidjan de autorităţile sovietice, Nagorno-Karabah şi-a proclamat unilateral independenţa în 1991, cu sprijinul Armeniei.

A urmat un război între Armenia şi Azerbaidjan. O încetare a focului a fost încheiată în 1994. De atunci, negocierile în vederea unui tratat de pace sunt mediate de Grupul de la Minsk - un grup de mediatori internaţionali coprezidat de Rusia, Franţa şi SUA.

Reluarea conflictului anul acesta a fost cel mai grav incident dintre cele două state din ultimii 30 de ani.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel