Avioanele AWACS, rol esențial în protejarea graniței NATO. ”Alianța îşi sporeşte capacităţile de culegere de informaţii” (Aurescu)

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Avion AWCS / NATO
Avion AWCS / NATO

Alianța Nord Atlantică a transferat cele trei aeronave AWACS în România, ceea ce înseamnă o supraveghere mai detaliată a zonei de conflict din vecinătatea flancului estic al NATO. Încă din februarie 2022, aeronavele AWACS au efectuat patrule regulate în estul Europei şi în regiunea Mării Baltice, pentru a asigura o înţelegere şi o cunoaştere cât mai aprofundată a situaţiei de securitate din regiunea Mării Negre şi din Ucraina, explică ministrul român al apărării.

Publicitate

Dislocarea aeronavelor AWACS face parte din postura de apărare și descurajare a aliaților, iar Mircea Geoană confirmă că echipamentele ”vor fi ochii și urechile la distanţe cât mai mari”.

”Vorbim în această perioadă de o creştere semnificativă a prezenţei NATO pe flancul estic. Am văzut şi ieri avioanele NATO AWACS ajungând în România.

Prezenţa acestor avioane sofisticate ale NATO reprezintă nevoia naturală a NATO de a avea ochi şi urechi la distanţe cât mai mari, tocmai pentru a putea să vedem care sunt acţiunile actuale şi preconizate ale Rusiei şi, evident, să vedem care sunt şi măsurile pe care ucrainienii doresc să le ia”, a mai spus secretarul general adjunct.

La rândul său, ministrul român de externe Bogdan Aurescu a evidențiat importanța deosebită a prezenței avioanelor AWACS în România.

”Aceste măsuri de supraveghere extinsă a spaţiului aerian şi a spaţiului maritim din Marea Neagră reprezintă măsuri pe care Alianţa Nord-Atlantică le-a luat deja încă de la începutul războiului.

Faptul că avem pe teritoriul României o serie de avioane de acest gen care operează şi culeg informaţii cu privire la situaţia de pe frontul din Ucraina reprezintă de fapt o măsură prin care Alianţa Nord Atlantică se informează la zi, în timp real, dacă vreţi, cu privire la evoluţia ostilităţilor. Nu înseamnă că există neapărat evoluţii care să ne îngrijoreze, dar este foarte bine că Alianţa Nord-Atlantică îşi sporeşte capacităţile de culegere de informaţii, pentru că asta ajută la realizarea evaluărilor de specialitate în cadrul NATO”, a spus Aurescu .

Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană arată că situația de securitate de la granițele Alianței este pusă în pericol de agresiunea Rusiei în Ucraina, dar dă asigurări că teritoriul și populația statelor membre NATO sunt în siguranță.

”Aş vrea ca cei de acasă să fie extrem de încrezători în această Alianţă. Suntem foarte uniţi, suntem capabili, avem capabilităţi militare şi tehnice de ultimă generaţie şi inclusiv în România prezenţa diversificată a ţărilor aliate reprezintă o garanţie că pacea şi liniştea vor continua să fie norma în teritoriul NATO.

Împreună cu cei 3,5 milioane de militari din ţările NATO, suntem cu toţii pregătiţi şi vigilenţi. Vigilenţa este ceea ce ne-a determinat să trimitem în plus faţă de ceea ce avem deja în România, avioanele AWACS”, spune Geoană.

 

Prezența înaintată în flancul estic al NATO

 

Soldați polonezi participând la exerciții de antrenament în Centrul Național de Pregătire Getica din Craiova, România - Fotografie Ministerul Apărării din România

O măsură importantă pentru România o reprezintă schimbarea poziționării Alianței față regiunea Mării Negre.

NATO recunoaște că este nevoie de o ”prezență înaintată crescută” în regiune, similară cu ce se întâmplă în țările baltice și în Polonia.

Se trece astfel de la o poziție reactivă - ”Tailored Forward Presence” - Prezență Avansată Adaptată (situației din teren n.r.) - la o postură preventivă, care să anticipeze potențiale riscuri (Enhanced Forward Presence - Prezență Avansată Consolidată).

Mircea Geoană mai arată că a avut o serie de discuții privitoare la implementarea deciziilor liderilor NATO la summitul de la Madrid, care vizează și România.

”Am vorbit în afara întâlnirii oficiale şi cu şeful Statului Major reunit al Armatei Franceze şi cu omologul său italian, pentru că Franţa şi Italia conduc cele două grupuri de luptă de la Marea Neagră, din România şi din Bulgaria. Este foarte important ca pe întreg flancul estic să avem acelaşi nivel de coerenţă.

Aşteptăm şi alte decizii pe care miniştrii apărării le vor lua, iar la Vilnius, la Summit-ul din iulie vom avea, fără îndoială, decizii şi mai importante pe care liderii noştri le vor lua. O întâlnire extrem de importantă. Suntem extrem de uniţi, suntem extrem de robuşti”, explică oficialul NATO.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel