Leopard 2 pentru Ucraina, cu frâna de mână trasă. După ce au promis tancuri, multe țări europene constată că echipamentul este defect

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

În urma anunțului făcut, la sfârșitul lunii ianuarie, de statele occidentale, așteptarea era ca blindatele promise să înceapă să curgă în Ucraina. Totuși, ceva pare că nu funcționează, statele europene întârziind cu anunțurile de livrare a tancurilor Leopard, iar publicația americană New York Times a susține că a găsit motivul întârzierilor.

Acum mai bine de o lună, Germania a deblocat subiectul furnizării tancurilor Leopard pentru Ucraina. În urma unei înțelegeri cu Statele Unite, care va trimite tancuri Abrams, oficialii de la Berlin au fost de acord să trimită 14 Leopard 2 și să permită celorlalte state care dețin blindatele germane să ofere Ucrainei parte din echipamente.

Șeful Departamentului Apărării al SUA anunța la mijlocul lunii februarie că opt țări vor livra Ucrainei tancuri Leopard 2. Oficialii ucraineni spuneau că Forțele Armate ale Ucrainei vor primi de la 120 la 140 de unități de tancuri moderne occidentale.

La aproape o lună după ce Berlinul le-a dat aliaților europeni permisiunea de a trimite tancuri de fabricație germană în Ucraina, au ajuns în zona frontului doar 4 Leopard 2 A4, trimise de guvernul Polonez.

 

De unde întârzierea?

 

La puțin timp după ce și-au luat angajamentul de a trimite ”leoparzii”, unele țări au constatat că tancurile din arsenalul lor fie nu sunt efectiv operaționale, fie nu au suficiente piese de schimb.

Mai mult, problema a devenit una de politică internă în țările donatoare. Liderii politici s-au confruntat cu o rezistență neașteptată în cadrul propriilor coaliții și chiar din partea ministerelor apărării.

Unele armate au fost nevoite să aducă instructori deja pensionați pentru a-i învăța pe soldații ucraineni cum să folosească modele vechi de tancuri, scrie publicația NYT.

Dosarul Leopard devine un caz clasic a unei realități pe care statele Europene au exclus-o, iar aici România probabil că nu face nici ea excepție.

Nimeni nu și-a mai putut imagina că războiul ”clasic” pe scară largă ar putea reveni Europa, drept pentru care pregătirile pentru un conflict militar de o asemenea amploare sunt total insuficiente.

Multe state europene au un buget insuficient pentru forțele armate, cu investiții reduse în tehnică militară nouă. Subfinanțarea sectorului de apărare se reflectă și în starea echipamentelor aflate ”în depozite”, ca rezervă, care, așa cum observăm acum, nu sunt deloc pregătite pentru a fi utilizate în luptă.

În ciuda faptului că Europa are aproximativ 2.000 de tancuri Leopard 2 de modele diferite - sunt printre cele mai utilizate tancuri de luptă principale de pe continent - angajamentele pentru Ucraina sunt la nivelul a două batalioane de tancuri - 62 de vehicule, în condițiile în care jumătate dintre acestea sunt trimise de Germania (18) și Polonia (14).

Citește și: Pentagonul face apelul. Șeful Departamentului Apărării a spus care sunt țările care intenționează să transfere tancuri Leopard în Ucraina

 

Cazul Finlandei și Suediei

Țările nordice, cum ar fi Suedia, insistat pentru livrările Leopard, dar se pare că vor oferi doar maxim 10 tancuri. Statele nordice se confruntă cu o problemă neașteptată: în timp ce politicienii lor și populația doresc să ofere tancuri Ucrainei, militarii lor sunt mult mai rezervați. 

Totuși, atât în cazul Suediei, cât și în cel al Finlandei, atitudinea este de înțeles, din moment ce ambele state nu sunt încă membre NATO, iar perspectivele de accedere la Alianța Nord Atlantică sunt incerte.

Iată că atitudinea Turciei lui Erdogan cu privire la aderarea celor două țări influențează inclusiv livrările de arme din partea Suediei și Finlandei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel