Ministrul Apărării, Nikos Dendias, a declarat Comitetului Parlamentar pentru Apărare că Grecia trebuie să se confrunte cu o "realitate diferită" și să își modernizeze "urgent" forțele pentru a răspunde cerințelor secolului XXI.
Prezentând liniile generale ale proiectului său, ministrul conservator a precizat că armata va adopta patru sisteme diferite de drone, va integra unități și va abandona armele vechi. El a declarat: "Trebuie să ne adaptăm erei dronei. Fiecare unitate va fi dotată cu capacități de luptă folosind drone".
Pentru a economisi bani, până anul viitor vor fi închise peste 130 de cazărmi militare, potrivit anunțului Dendias, amintind că armata deține peste 800 de tabere militare, "adică mai multe decât Statele Unite". Scopul acestui proces de restructurare este de a economisi două miliarde de euro în zece ani, a declarat ministrul.
Cel mai mare proces de reorganizare a Armatei din istoria Greciei
Colaj operator drone. Sursa foto: CEPA
Purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Pavlos Marinakis, a declarat că acest proces de reorganizare a armatei "este cel mai mare din istoria statului grec în domeniul apărării naționale". Este de așteptat ca toate detaliile acestui plan să fie cunoscute până la sfârșitul anului 2024.
Dendias nu a oferit prea multe clarificări cu privire la forțele navale, spunând doar că acestea vor avea "capacități îmbunătățite semnificativ" și că toate navele vor fi echipate cu un sistem antidronă de fabricație elenă, care a fost folosit anterior pentru a respinge atacurile Houthi din Marea Roșie.
Ministrul Apărării a declarat în aprilie că țara ar trebui să implementeze un sistem de apărare antiaeriană și să se îndrepte spre crearea unui "dom antidronă", așa cum este cazul Turciei.
Guvernul turc și-a anunțat în august intenția de a construi "Steel Dome" (“Domul de oțel”) pentru apărarea antirachetă, un sistem similar binecunoscutului “Iron Dome” israelian.
Grecia, cu o populație de aproximativ 10,5 milioane de locuitori, alocă aproximativ 3% din produsul său intern brut pentru cheltuielile de apărare, unul dintre cele mai mari procente alocate de partenerii europeni, pe fondul tensiunilor existente cu rivalul său istoric Turcia, care este, de asemenea, membru al NATO.
După criza financiară care a lovit țara în ultimul deceniu și înghețarea programelor de arme, guvernul grec s-a angajat să își modernizeze forțele armate și a încheiat acorduri cu Franța, Statele Unite și Israel.
România se uită și ea spre drone
Drona maritimă ucraineană Sea Baby. Sursa Foto: SBU
România începe și ea să tatoneze terenul privind dronele, inclusiv cele maritime. Planuri de viitor privind achiziția a unor asemenea sisteme au fost anunțate de oficiali militari și politici.
Direcția este clară - utilizarea dronelor navale va fi esențială pentru orice apărare maritimă, iar în primăvara acestui an şeful Direcţiei Generale pentru Armamente, generalul-locotenent inginer Teodor Incicaş, a confirmat că Marina României va avea în dotare drone navale, atât de suprafață cât și submarine
Concret, este vorba despre ”anumite programe la care forţe navale lucrează intens şi a căror iniţiere o sperăm în curând, inclusiv achiziţia, mă refeream în special la ceea ce înseamnă drone maritime, fie în ceea ce noi numim echipamente autonome la suprafaţă, fie la echipamente autonome sub apă”, a declarat generalul Incicaș.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News