Israelul are experiență în modificarea echipamentelor americane achiziționate. Toate cele trei avioane de luptă disponibile care formează coloana vertebrală a Forțelor Aeriene Israeliene [IAF] F-16I, F-15 E/I și F-35A sunt foarte diferite de cele livrate oriunde în lume. Se susține chiar că F-35 Adir israelian are performanțe și capacități mult mai bune decât F-35A american, potrivit EurasianTimes.
Dar toate cele trei avioane de luptă nu pot transporta cele bombe de tip „buster bunker” GBU-57. Cu toate acestea, F-15EX va fi modificat pentru a face acest lucru, de către Israel, dacă va decide să îl achiziționeze. În prezent, doar SUA operează acest avion de luptă. Se așteaptă înaintarea unei cereri de achiziție de la Tel Aviv către Washington și aprobarea vânzării din partea Congresului SUA.
Iranul a depășit de mult timp producția de uraniu îmbogățit cu 60%. Aceasta a fost limita stabilită de Israel pentru momentul în care Iranul ar deveni o ameninţare nucleară. Realizarea acestui obiectiv de către Iran înseamnă că a devenit prima țintă militară a Israelului.
Washingtonul a reușit să reducă la tăcere Tel Avivul în 2001, când 60% din uraniul îmbogățit a fost transferat. În prezent, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică [AIEA], Iranul are o puritate a uraniului de 83,7%. Această valoare este foarte apropiată de prețioasa valoare de 90% care este deja considerată o armă.
Israelul are la activ un palmares cu distrugerea mai multor instalațiilor nucleare din regiune. Împreună cu SUA, au fost atacate în Siria și Irak. Dar, experții spun că Iranul este un caz total diferit diferit. În opinia lor, un atac al Israelului asupra instalațiilor nucleare iraniene este o sarcină dificilă. Israelienii vor trebui să rezolve două probleme - să fie pregătiți să lanseze zeci de avioane de luptă asupra Iranului, deoarece instalațiile nucleare sunt împrăștiate pe tot teritoriul țarii. Cealaltă problemă ţine de distrugerea efectivă a acestor instalaţii militare - multe dintre ele se afla ascunse în inima munţilor.
Această problemă ar putea fi rezolvată, relativ uşor, prin utilizarea bombelor de tip „buster bunker” GBU-57. Bombele de acest tip cântăresc aproximativ 14 tone. Bineînțeles, în acest moment doar SUA o utilizează. Scopul bombei, care este dezvoltată de Boeing, este de a atinge și distruge "armele de distrugere în masă ale inamicului aflate în baze militare bine protejate".
Focosul unei bombe GBU-57 cântărește 2.423 kg. Conform caracteristicilor, bombele de tip „buster bunker” GBU-57 pot distruge facilitaţi militare aflate la o adâncime de aproximativ 60 de metri sub pământ. Cu toate acestea se pune o întrebare: va avea bomba aceeași forţă de penetrare dacă structura solului este pietroasă, formată din fragmente de rocă?
Unii experți spun că instalarea GBU-57 pe F-15EH este imposibilă, chiar monumentală. Dar, după cum remarcă unii analiști, Israelul a dovedit că "imposibilul" nu este ceva ce nu poate fi realizat de armata israeliană. În acest moment, nici măcar administrația oficială de la Casa Albă, precum și cea de la Pentagon, nu confirmă dacă F-15EH poate transporta bombele GBU-57. Acest lucru rămâne un secret.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News