Autorul articolului, Chris Osborne consideră că, chiar și în cazul îndeplinirii integrale a comenzilor de stat pentru apărare ale Ministerului rus al Apărării, aceste avioane nu vor putea reprezenta o amenințare reală pentru SUA și alte state membre NATO.
Potrivit acestuia, numărul de avioane de tip Su-57 livrate la trupe nu va fi suficient pentru a oferi Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse posibilitatea de a contracara în aer avioanele americane F-35.
“Armata rusă nu va putea opera un număr suficient de aeronave de tip Su-57 pentru ca acestea să reprezinte o amenințare reală pentru SUA și NATO, cu excepția cazului în care producția acestora va crește în mod semnificativ. Până în prezent, este planificată achiziționarea a 76 de avioane de vânătoare Su-57 pentru nevoile aviației militare rusești”, a scris Chris Osborne.
După cum a constatat autorul articolului, cel puțin în prezent, în Federația Rusă nu se pune problema intensificării producției de avioane de vânătoare de generația a cincea de tip Su-57.
Chris Osborne a remarcat faptul că Federația Rusă încearcă să introducă tehnologii avansate în ceea ce privește avioanele Su-57, inclusiv referitoare la schimbul de date cu dronele de atac Okhotnik. Însă, în opinia sa, aceste tehnologii nu vor putea compensa avantajul numeric al avioanelor de vânătoare americane de tip F-35 din dotarea Forțelor Aeriene și Forțelor Navale.
“Matematica este simplă: 76 de avioane înseamnă mult mai puțin decât 1.763 de aeronave. Aceasta este diferența între Federația Rusă și SUA în ceea de privește avioanele de generația a cincea. Prin urmare, partea rusă nu dispune pur și simplu de suficiente avioane avansate de tip Su-57 pentru a provoca avioanele americane F-35”, a spus Osborne.
În opinia sa, în cazul unei lupte reale, avioanele de vânătoare F-35 vor acoperi în mod cantitativ zona de acțiune, detectând și distrugând avioanele inamice, înainte ca ele însele să fie observate.
Potrivit jurnalistului american, chiar dacă Su-57 ar fi superior din punct de vedere tehnic avionului F-35, fapt ce nu a fost stabilit încă, avioanele de vânătoare rusești au puține șanse să se opună tuturor aeronavelor F-35 pe care SUA le pot disloca și integra într-o rețea comună cu NATO.
Acesta a adăugat faptul că, în cazul unei lupte unu la unu ar putea exista șanse, dar nu și în situația confruntării unei singure aeronave cu un grup de avioane.
Comentariul autorului: Programul de dezvoltare a avionului de vânătoare de generația a cincea de tip Su-57 se află într-o mare întârziere în Federația Rusă, în special din cauza lipsei de motoare adecvate. Noile motoare destinate aeronavei se află abia în faza de testare, urmând să fie livrate începând din 2022-2023.
Ministerul rus al Apărări și compania Sukhoi au încheiat un contract privind achiziționarea unui lot de 76 de avioane de vânătoare Su-57, până în anul 2027. În anul 2020, Forțele Aerocosmice au primit un avion Su-57, iar în 2021 este programată livrarea a patru aeronave de acest tip. Începând din anul următor, ritmul livrărilor este așteptat să crească la aproximativ 12-14 avioane pe an.
În total, Ministerul rus al Apărării intenționează să cumpere câteva sute de avioane Su-57.
Partea rusă are în vedere compensarea lipsei de avioane de vânătoare de generația a cincea prin achiziționarea mai multor sute de aeronave din generația 4++. Este vorba de avioane Su-35, Su-30SM, Su-30M2 și Su-34.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News