Avion al SUA pentru detectare radioactivă, pentru a treia oară în istorie în Europa. Posibilă legătură cu incidentul nuclear al submarinului rus

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
WC-135, sursă foto: US Air Force
WC-135, sursă foto: US Air Force

O aeronavă de tipul WC-135 „Constant Phoenix” a zburat în dimineața de 5 august 2021, deasupra Mării Baltice, potrivit mai multor mesaje postate pe Twitter de un utilizator specializat în monitorizarea zborurilor militare.

Forțele Aeriene americane (US AF) au două aeronave de acest tip, a căror misiune este de a detecta particule radioactive în atmosferă. În ultimii ani, avioanele au executat cele mai multe misiuni în scopul confirmării testelor nucleare efectuate de Coreea de Nord.

În Europa, avioanele WC-135 „Constant Phoenix” au fost văzute, în mod oficial doar de două ori: în 1986, în momentul dezastrului de la Cernobîl și în februarie 2017, când un nivel anormal de ridicat de iod-131 [un izotop radioactiv de origine artificială al iodului, care apare după o explozie sau un accident nuclear] în atmosferă a fost observat de mai multe țări europene. Potrivit publicației franceze Zone Militaire, misiunea din 2017 ar fi fost legată de un presupus experiment al Rusiei cu o rachetă de tip Burevestnik (SSC-X-9 Skyfall) cu propulsie nucleară.

Aeronava WC-135 „Constant Phoenix”, identificată deasupra Mării Baltice pe 5 august, are numărul de înregistrare 61-227 și indicativul de apel radio ”Jake 21”, misiunea acesteia concentrându-se într-o zonă delimitată de insula suedeză Gotland, Lituania și enclava rusă Kaliningrad.

În același timp, în zonă au fost observate o aeronavă britanică de cercetare RC-135W „Rivet Joint” și o alta suedeză Saab S100D Argus destinată misiunilor de cercetare electronică.

 

Zbor „ciudat” al WC-135

 

Un alt detaliu curios, este faptul că WC-135, în timpul patrulei sale între insula Gotland și coasta lituaniană, a zburat la o altitudine de 1.700 metri, considerată mică pentru a detecta particulele radioactive din atmosferă.

Aeronava observată deasupra Mării Baltice a părăsit Statele Unite pe 28 iulie, aterizând la Mildenhall, în Marea Britanie, trei zile mai târziu. Aparent, misiunea aeronavei americane nu ar avea legătură cu incidentul din 30 iulie, când submarinul rusesc K-266 Orel, aflat în strâmtoarea care leagă Marea Baltică de Marea Nordului, a întâmpinat probleme tehnice la sistemul nuclear de propulsie, precizează publicația Zone Militaire.

Conform datelor diseminate de rețeaua de monitorizare a radioactivității mediului înființată de Uniunea Europeană [REMon], doar stația Bornholm, situată în sudul Mării Baltice [la peste 300 de km de zona de patrulare a aeronavei americane], a prezentat, pe 5 august, un vârf de radiație gamma, vârf care a fost observat cu o amploare mai mică de stația Farosund, situată pe insula Gotland, conform Zone Militaire.

 

Prezența aeronavei americane ar putea avea legătură cu incidentul din Marea Baltică, unde un submarin nuclear rusesc a avut probleme tehnice la sistemul de propulsie

 

O altă ipoteză, care să justifice prezența aeronavei americane, nu are nicio legătură cu Marea Baltică ... ci cu activitățile rusești de pe coasta Mării Albe, adică mai la nord, consideră publicația Zone Militaire. În august 2019, o scurtă creștere a radioactivității a fost măsurată în Nyonoksa [regiunea Arhanghelsk, coasta Mării Albe], care a fost legată de o explozie accidentală, posibil o rachetă Burevestnik 9M730.

Comentariul autorului: Timpul de înjumătățire a iodului 131 este de 8 zile. Deci, posibilul eveniment, care să ducă la formarea acestui izotop radioactiv, este de dată recentă. În aceste condiții, probabilitatea ca evenimentul să fie un accident la reactorul nuclear al submarinului rusesc K-266 Orel este destul de mare, mai ales că submarinul a fost observat cu probleme pe 30 iulie, iar avionul a ajuns în Marea Britanie pe 31 iulie.

Potrivit informațiilor postate pe Twitter, stația Bornholm din Marea Baltică a înregistrat un vârf de radiații gamma de aproape 0,7 microsievert timp de câteva minute, pe 05 august, în jurul orei 10.30. Dacă s-a păstra timp de un an această valoare, s-ar ajunge la o doză totală de radiație de 6 milisievert/an, triplu față de radiatia de fundal din surse naturale. Cu alte cuvinte, o sursă artificială de radiații gamma era încă prezentă în zona Mării Baltice pe 5 august.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel