„Condiția care ar permite statului polonez să asigure o securitate absolută nu a fost încă îndeplinită. Avem nevoie de un program de sprijin complet”, a spus ministrul. Potrivit acestuia, în ciuda asistenței din partea unor țări precum Norvegia pentru protejarea spațiului aerian polonez, autoritățile poloneze așteaptă mai mult de la aliații lor din NATO și și-au exprimat clar aceste așteptări.
La 4 decembrie, Mariusz Blaszczak a anunțat că Varșovia nu intenționează să includă MiG-29 în pachetele de ajutor militar deja pregătite pentru a fi transferate Kievului. În același timp, ministrul polonez de externe, Radek Sikorski, a vorbit în aceeași zi despre negocieri intense cu NATO pe această temă.
La 8 iulie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că, în cadrul unui acord de cooperare pe termen lung în domeniul apărării și securității semnat în acea zi, autoritățile poloneze s-au angajat să ia în considerare posibilitatea de a transfera către Ucraina cel puțin o escadrilă suplimentară de MiG-29 (aproximativ 14 avioane de vânătoare). La acel moment, prim-ministrul polonez Donald Tusk l-a avertizat pe Zelenski că Varșovia nu va putea transfera aceste aeronave fără sprijinul aliaților NATO.
Decizia Poloniei de a trimite avioane de luptă MiG-29 în Ucraina a stârnit o atenție importantă, dar vine cu un set de condiții care ar putea modela strategia NATO privind ajutorul militar acordat Kievului.
Deși Polonia a fost unul dintre cei mai vocali susținători ai Ucrainei de la invazia Rusiei din februarie 2022, poziția sa privind transferul acestor avioane MiG-29 nu este atât de directă pe cât ar putea părea.
Guvernul polonez a precizat că va continua transferul numai în circumstanțe foarte stricte, în special în ceea ce privește cooperarea aliaților săi din NATO și alinierea la strategiile de apărare occidentale mai cuprinzătoare.
Condiția-cheie impusă de Polonia se concentrează asupra coordonării la nivelul NATO. Deși Varșovia s-a angajat să furnizeze Ucrainei avioane MiG-29, aceasta insistă ca transferul să nu fie văzut ca o mișcare unilaterală. Decizia de a trimite aceste avioane de luptă trebuie să facă parte dintr-o strategie mai largă, unificată, care să implice alianța în sens larg.
Polonia, îngrijorată de consecințele furnizării unor astfel de avioane către Ucraina
Acest lucru reflectă îngrijorarea profundă a Poloniei cu privire la consecințele geopolitice ale unui astfel de transfer, în special în ceea ce privește potențialele represalii ale Rusiei. Polonia a declarat în repetate rânduri că nu dorește să acționeze izolat, ci, dimpotrivă, dorește să se asigure că transferul de armament avansat face parte dintr-un răspuns coordonat, care nu escaladează involuntar tensiunile dintre NATO și Rusia.
O altă condiție implică sprijin logistic și tehnic pentru integrarea de către Ucraina a MiG-29 în flota sa existentă. Polonia și-a exprimat îngrijorarea cu privire la capacitatea Ucrainei de a opera și întreține eficient avioanele MiG-29 fără un sprijin adecvat.
Varșovia este conștientă de nevoile complexe de întreținere ale acestor aeronave, multe dintre acestea necesitând cunoștințe și echipamente specializate, dintre care unele ar putea să nu fie disponibile cu ușurință în Ucraina.
Prin urmare, oferta Poloniei nu include doar avioanele, ci și angajamentul de a contribui la furnizarea instruirii și sprijinului necesare pentru a se asigura că Ucraina poate integra eficient MiG-29 în forțele sale aeriene.
Cu toate acestea, condiția care a atras cea mai mare atenție se referă la strategia militară mai largă a NATO și la garanțiile de securitate pentru Polonia însăși. Transferul de avioane MiG-29 este văzut ca o modalitate tangibilă de a ajuta Ucraina să-și consolideze capacitățile de apărare, dar reprezintă, de asemenea, un risc real pentru Polonia.
Varșovia este îngrijorată, pe bună dreptate, de consecințele furnizării unor astfel de echipamente de mare importanță unei națiuni aflate în război cu Rusia. Deși Polonia este hotărâtă să sprijine Ucraina, a subliniat, de asemenea, că interesele sale de securitate națională trebuie să fie protejate.
Guvernul polonez a subliniat importanța asigurărilor NATO că orice agresiune rusă împotriva Poloniei, ca represalii pentru ajutorul acordat Ucrainei, ar declanșa articolul 5 din tratatul NATO, care obligă toate statele membre să se apere reciproc.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News