Avioanele F-35 ale IDF au pedepsit apărarea aeriană a Iranului, afectând toate cele patru sisteme S-300. Ce sisteme antiaeriene mai are în funcțiune Iranul

Avioane de vânătoare F-35 ale Forţelor Aeriene Israeliene, escadrila ''Lions of the South'', zboară deasupra sudului Israelului, în ianuarie 2020. Sursa Foto: IDF.
Avioane de vânătoare F-35 ale Forţelor Aeriene Israeliene, escadrila ''Lions of the South'', zboară deasupra sudului Israelului, în ianuarie 2020. Sursa Foto: IDF.

Pentru a ataca Iranul, Israelul a folosit nu doar avioanele de generația a patra F-15I și F-16I, dar printre cele peste 100 de aeronave desfășurate s-au aflat și modernele F-35 Adir.

Pe 26 octombrie, peste 100 de aeronave israeliene au participat la o misiune complexă care a țintit o serie de facilități militare folosite în programul iranian de rachete balistice.

Teheranul a minimizat atacul de sâmbata trecută, dar pentru Iran, simplul fapt că avioanele de luptă israeliene au zburat netulburate pe cerul său timp de câteva ore este o umilință.

Loviturile IDF au vizat inclusiv locații din capitala Teheran. Dar pentru ca acest lucru să fie posibil, primele valuri ale atacului israelian ar fi folosit avioane F-35 Adir, pentru a orbi radarele și sistemele de apărare aeriană ale Iranului, astfel încât avioanele F-15I, încărcate cu bombe de mare capacitate și rachete, să nu mai fie amenințate de nimic.

The Jerusalem Post, care a publicat această informație, a adăugat că, chiar înainte de principalul atac asupra Iranului, au fost întreprinse atacuri și asupra radarelor și sistemelor de apărare aeriană din Siria. Atacul împotriva apărării aeriene siriene sugerează că avioanele israeliene nu au survolat Iordania, ci au zburat peste Siria și Irak.

Forțele armate iraniene au declarat, potrivit Agenției Anadolu, că avioanele IDF au survolat Irakul într-o parte a spațiului aerian controlat de americani.

La aproximativ 100 de kilometri de granița cu Iranul, au lansat rachete cu rază lungă de acțiune cu focoase mai ușoare. Se pare că sarcina acestora a fost să distrugă radarele și sistemele de apărare aeriană.

Desfășurarea avioanelor F-35, în varianta israeliană ”Adir”, este menționată și de Sky News, care relatează că țintele atacurilor au fost și cele mai moderne sisteme de apărare aeriană de care dispune Iranul, și anume sistemele S-300 rusești.

 

Avertisment pentru Iran, raidul poate fi repetat

Sistem rusesc de rachete S-300, prezentat la o paradă militară organizată la Teheran: Sursa foto: Agenția iraniană de presă IRNA. 

O sursă israeliană a declarat postului de televiziune că patru sisteme S-300 au fost afectate, inclusiv radare și alte mijloace de apărare aeriană, pentru a elimina amenințările la adresa misiunii din 26 octombrie, dar și pentru orice altă posibilă viitoare misiune împotriva Iranului, în cazul în care Republica Islamică s-ar gândi din nou la trimiterea de rachete către statul evreu.

Sistemul S-300 este format din patru lansatoare, două sisteme radar și alte vehicule de sprijin.

Șeful Statului Major israelian Herzi Halevi a avertizat marți, potrivit The Times of Israel, că, dacă Iranul va răspunde la atac, Israelul va riposta. El a precizat că Israelul ar putea lovi chiar și acele facilități care au fost cruțate în atacul din octombrie, iar resursele care nu au fost folosite acum ar putea fi în joc.

„Nu am terminat încă cu această acțiune, se află în desfășurare”, a sugerat Halevi.

Acțiunea IDF împotriva sistemelor de apărare aeriană ale Iranului a fost eficientă, inclusiv datorită faptului că nicio aeronavă israeliană nu a fost distrusă în timpul acesteia.

 

Ce sisteme antiaeriene are Iranul

Sistemul Bavar-373 dezvoltat de Teheran, despre care iranienii spun că e o versiune autohtonă a S-300

Iranul a căutat să-și sporească capacitățile de apărare aeriană în ultimii ani. Deși o bună parte din tehnica de luptă se bazează pe echipamentele sovietice și derivate, Teheranul are și o serie de echipamente produse local.

În ultimii 10 ani, Iranul a primit patru sisteme S-300 din Rusia, în versiunea S-300PMU2 a bateriilor și versiunea S-300PMU1 și erau folosite pentru apărarea siturilor nucleare de la Isfahan, Natanz și Fordow. 

Iranul se laudă că are propria sa versiune a sistemului de apărare aeriană S-300. Este vorba despre Bavar-373 care folosește racheta Sayyad 4 și poate acoperi distanțe și altitudini mai mari.

Sistemul era prezentat de președintele de atunci al Iranului, Hassan Rouhani, drept ”mai puternic decât S-300 și foarte aproape de S-400, acesta din urmă fiind, fără îndoială, cel mai capabil sistem de rachete sol-aer cu rază lungă de acțiune de pe planetă”. 

Iranul a dezvoltat și alte sisteme sau a îmbunătățit sistemele existente, notează tot JPost.

 - Sistemul Mersad (bazat pe sistemul de apărare antiaeriană MIM-23 Hawk fabricat în SUA) folosește rachete Shalamcheh și Shahin și o versiune a rachetei Sayyad-.

 - Mersad-16 este o versiunea mobilă a sistemului.

-  Sistemul Talaash, care folosește rachetele Sayyad-2 și Sayyad-3 și poate intercepta ținte la altitudini medii și mari.  Acest sistem a apărut pentru prima dată în 2013.

-   sistemul de apărare antiaeriană Raad ("3rd Khordad") - un sistem mobil de apărare de rază medie, eficient împotriva avioanelor și dronelor.

-  Sistemul Khordad-15, dezvoltat în 2019 și cae folosește rachete Sayyad-3, având capacitatea de a detecta și lovi ținte aeriene la distanțe de până la 150 km.

- Iranul folosește și sistemul rusesc Tor M1, care a doborât din greșeală un avion al unei companii de linie ucrainene, în ianuarie 2020.

- În februarie 2024, Teheranul a susținut că a lansat un nou sistem de rachete numit Arman, dar și sistemul Azarakhsh.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel