Avioanele F-22, „inspectate” de roiuri de drone. Americanii au aceeași problemă ca România și nu pot trage pe timp de pace. Cum arată proiectul MApN care rezolvă problema

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
F-22 / Foto: F-22 Raptor Demo Team
F-22 / Foto: F-22 Raptor Demo Team

În decembrie 2023, un grup de drone neidentificate a fost observat deasupra bazei forțelor aeriene americane Langley de pe coasta Virginiei, unde sunt staționați avioanele de luptă F-22 Raptor.

Timp de 17 zile, peste zece UAV-uri s-au rotit peste una dintre cele mai sensibile facilități de securitate națională din Statele Unite, la o altitudine de aproximativ un kilometru, scrie The Wall Street Journal, care citează oficiali americani.

Armata a înregistrat UAV-uri neidentificate timp de mai multe nopți la rând începând cu 6 decembrie. Dronele zburau de obicei deasupra bazei aeriene Langley la o oră după apusul soarelui. Potrivit generalului US Air Force Mark Kelly, dronele aveau aproximativ 6 metri, și zburau cu 160 de km/h la o altitudine de 1.200 de metri,

Dronele au survolat și peste Golful Chesapeake, zburând deasupra bazei US Navy SEAL Team Six și a Bazei Navale Norfolk, cel mai mare port din lume.

Oficialii nu pot spune cu siguranță dacă flota de drone aparținea unor pasionați de aeronautică sau era controlată de forțelor inamice. Pe lista suspecților sunt Rusia sau China, care le-ar fi putut desfășura pentru a testa răspunsul forțelor americane, scrie WSJ.

Rapoartele despre drone au ajuns la președintele Joe Biden și au determinat două săptămâni de întâlniri la Casa Albă care au implicat oficiali de la Pentagon, FBI și Biroul OZN al Pentagonului.

Șeful Comandamentului de Nord al SUA la acea vreme, generalul Glen VanHerk, a spus că acest tip de supraveghere și monitorizare nu este o noutate. Totuși, prezența unor roiuri de drone care zboară noaptea deasupra Langley este diferită de orice acțiune precedentă. 

 

Americanii nu pot doborî dronele pe timp de pace. Sună cunoscut, nu?

Ce s-a întâmplat în SUA amintește, într-o anumită măsură, de problema dronelor kamikaze Shahed, care zboară foarte aproape de teritoriul României, uneori urmând cursul Dunării, și sunt folosite de Rusia pentru a lovi porturile ucrainene de la Dunăre.

Deoarece legea federală interzice armatei să doboare drone în apropierea bazelor militare americane, cu excepția cazului în care acestea reprezintă o amenințare imediată, poliția a încercat să alunge dronele, dar fără rezultat, a spus WSJ. Unele UAV-uri probabil au aterizat și au decolat din nou.

Oficialii din Langley au cerut navelor marinei americane și ale Gărzii de Coastă să monitorizeze dronele, dar nu au avut succes. Problema era că obiectele zburătoare erau mult mai mici decât aeronavele militare și nu apăreau întotdeauna pe radare.

Analiștii americani au descoperit că UAV-urile nu foloseau intervalul obișnuit de frecvență disponibil pentru dronele comerciale produse în serie, oferind dovezi că operatorii de drone nu erau amatori.

Ca urmare, misiunile de antrenament nocturne au fost anulate în Langley, iar avioanele de vânătoare F-22 au fost mutate într-o altă bază. Pe 23 decembrie, drone necunoscute și-au făcut ultimul zbor.

În ianuarie 2023, agenții FBI au descoperit accidental o dronă aparținând cetățeanului chinez Fengyun Shi, care fotografia noaptea nave de război americane. Pe 18 ianuarie, agenți federali l-au arestat pe Shi în timp ce era pe cale să se îmbarce într-un zbor dus-întors către China. Potrivit chinezilor, el admira navele și nu a observat că drona lui a traversat spațiul aerian restricționat.

 

România schimbă legislația. Cum arată proiectul de Lege al MApN

DefenseRomânia a analizat proiectul de Lege privind desfășurarea pe timp de pace a misiunilor și operațiilor militare pe teritoriul statului român, publicat de Ministerul Apărării Naționale în transparență decizională.

Așa cum arăta și publicația noastră, legislația românească nu prevede desfășurarea unor misiuni militare în timp de pace, pe teritoriul național. De asemenea, nu există reglementări pentru utilizarea capabilităților statelor NATO prezente în România.

Potrivit documentului, în executarea misiunilor și operațiilor militare, personalul Armatei României (eventual, cu participarea forțelor NATO) poate face uz de ”armament, muniții, dispozitive militare din dotare”, fără să fie instituită starea de urgență, de asediu sau declarată stare de mobilizare sau de război.

Este vorba, practic, de misiuni pe timp de pace. care sunt declanșate în cazul ”iminenței sau existenței” unor împrejurări care pot afecta securitatea națională.

Practic, se are în vedere un răspuns ”gradual și proporțional” la situații precum pătrunderea pe teritoriul României a dronelor kamikaze Shahed rusești.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel