Grupul de Luptă al NATO din România, ca parte a misiunii Aigle, a desfăşurat alături de avioanele F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole exerciții de coordonare cu operatori JTAC

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Avioane F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole zboară alături de un avion F-16 românesc în timpul unei misiuni de antrenament. Din august, opt avioane spaniole F-18 sprijină misiunea de poliție aeriană întărită a NATO din România, asigurând descurajare și apă
Avioane F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole zboară alături de un avion F-16 românesc în timpul unei misiuni de antrenament. Din august, opt avioane spaniole F-18 sprijină misiunea de poliție aeriană întărită a NATO din România, asigurând descurajare și apărare de-a lungul flancului estic. Sursa foto: Forțele Aeriene Spaniole/NATO.

La sfârșitul lunii august, avioanele F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole, care desfășoară în prezent misiuni NATO de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) de la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu din România, au sprijinit operatia ''Aigle'' condusă de Franța, în timpul unor exerciții de coordonare aer-sol. 

În perioada 26-31 august, piloții spanioli ai avioanelor de vânătoare F-18 au efectuat misiuni de sprijin aerian apropiat în cooperare cu operatorii Joint Terminal Attack Controllers (JTAC) „Aigle”. 

Avioanele F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole au decolat de la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu și au zburat peste 400 de kilometri până în apropierea zonei de antrenament de lângă Cincu, permițând operatorilor JTAC să execute manevre de comandă alături de avioane împotriva unor ținte aflate la sol, potrivit NATO Allied Air Command (AIRCOM).

În acest proces, echipele de operatori JTAC au desemnat țintele și au solicitat intervenția unuia sau mai multor avioane pentru a le ataca; JTAC au fost responsabili de verificarea finală a atacurilor, fiind ochii de la sol pentru piloții avioanelor de vânătoare.

După finalizarea misiunilor, JTAC-urile s-au alăturat detașamentului F-18 de la Mihail Kogălniceanu. „În timpul unei vizite de lucru, piloții noștri le-au explicat colegilor lor cum funcționează un detașament aerian NATO desfășurat departe de casă în sprijinul poliției aeriene a NATO”, a declarat locotenent-colonelul Rafael Ichaso Franco, comandantul detașamentului spaniol F-18.

„De asemenea, am împărtășit vasta noastră experiență cu alți aliați, în special cu Forțele Aeriene Române, pentru a proteja spaţiul aerian al NATO, contribuind la misiunea de descurajare și apărare”, a adăugat el.

Pentru cei mai puţin familiarizaţi cu termenul JTAC (Joint Terminal Attack Controllers) acesta este numele pe care îl poartă militarii care coordonează de la sol aeronavele de luptă, elicopterele sau vehiculele aeriene fără pilot angajate în misiuni de sprijin aerian apropiat.

Misiunea acestor militari este de a furniza forțelor combatante foc de sprijin. De asemenea, operatorii JTAC sunt echipați cu o gamă largă de sisteme de comunicare, observare și recunoaștere pentru îndeplinirea diverselor lor sarcini.

Misiunea ''Aigle'' prin care Franța și-a asumat rolul de națiune cadru a grupului de luptă NATO constituit în România, sprijină operațiunile Alianţei de descurajare și apărare și regională. Belgia și Luxemburg contribuie, de asemenea, la această forță care totalizează peste 1.500 de militari.

Această forță multinațională este dotată cu tancuri Leclerc, sisteme de artilerie autopropulsate Caesar și sistemul terestru de apărare aeriană MAMBA. Acesta din urmă este utilizat în mod regulat în timpul misiunilor de simulare a procedurilor de bază și de apărare aeriană.

„Scopul acestor misiuni comune combinate este de a integra forțele diferitelor state membre desfășurate pe flancul estic al NATO și de a spori securitatea zonei”, a adăugat locotenent-colonelul Ichaso Franco.

Instruirea frecventă este esențială pentru a ne face mai buni și pentru a învăța cum să executăm cel mai bine descurajarea și apărarea colectivă. Lucrul cu colegii din echipa „Aigle” aici, pe flancul estic al NATO, ne sporește și mai mult coeziunea și interoperabilitatea - suntem pregătiți, dacă este necesar, să răspundem la potențiale încălcări ale spațiului aerian sau teritoriului aliat”, a conchis acesta.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel