Nu sunt vești bune nici pentru aviația Rusiei. Ce tipuri de rachete aer-aer vor trimite SUA avioanelor F-16 care vor ajunge în Ucraina

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Avion F-16 Fighting Falcon american dotat cu rachete de croazieră JASSM. Foto: U.S. Air Force
Avion F-16 Fighting Falcon american dotat cu rachete de croazieră JASSM. Foto: U.S. Air Force

Statele Unite vor furniza Ucrainei arme avansate pentru avioanele de luptă F-16 pe care țările europene le transferă Forțelor Aeriene Ucrainene în această vară. Potrivit Wall Street Journal, Pentagonul va trimite Kievului rachete aer-sol AGM-88 HARM (High-speed Anti-Radiation Missile); versiuni cu rază extinsă ale kiturilor JDAM (Joint Direct Attack Munition) care transformă bombele neghidate în muntii ghidate cu precizie și așa-numitele ''bombe de înaltă precizie'' cu diametru mic (GLSDB - Ground Launched Small Diameter Bomb).

În plus, potrivit ziarului, Statele Unite vor trimite rachete aer-aer avansate cu rază medie de acțiune cunoscute sub numele de AIM-120 AMRAAM (Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile) și rachete aer-aer cu rază scurtă de acțiune AIM-9X Sidewinder pentru avioane.

Ziarul scrie că în Europa, multe țări au fost reticente în a trimite la Kiev cantități mari din stocurile lor limitate de muniție pentru aceste aeronave, astfel încât aliații au propus o soluție prin care țările europene și-ar putea pune în comun finanțele pentru a achiziționa muniție din Statele Unite pentru a le trimite în Ucraina.

Potrivit experților, rachetele britanico-franceze Storm Shadow/SCALP nu pot fi utilizate pe F-16. Aceste rachete pot fi transportate de avioanele de luptă europene Tornado GR4, italiene Tornado IDS, Eurofighter Typhoon, Dassault Mirage 2000, Dassault Rafale și americane F-35 Lightning II. Forțele aeriene ucrainene utilizează aceste rachete pe aeronavele Su-24 și Su-27.

 

Utilizarea de către Ucraina a avioanelor F-16


Problema modului în care aceste arme vor fi utilizate împotriva forțelor ruse rămâne deschisă, deoarece Washingtonul a raportat anterior că a permis doar forțelor armate ucrainene să lovească cu arme americane direct în spatele graniței cu Ucraina, în ciuda apelurilor președintelui Volodimir Zelenski și ale legislatorilor americani de a ridica toate restricțiile.

O situație similară de incertitudine există cu Storm Shadow/SCALP. În ciuda declarațiilor partenerilor europeni potrivit cărora Ucraina își poate alege propriile ținte, nu au fost anunțate public îndemnuri clare pentru Ucraina cu privire la aceste rachete. În schimb, s-a comunicat oficial că politica "nu s-a schimbat" cu privire la armele cu rază lungă de acțiune, care includ aceste rachete, ceea ce înseamnă că restricțiile rămân în vigoare.

În același timp, o serie de oficiali ai U.E, dar și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au solicitat revizuirea acestor restricții, afirmând că, în conformitate cu dreptul internațional, Ucraina are dreptul de a lovi ținte aflate pe teritoriul Rusiei, deoarece este în legitimă apărare.

Washington Post și New York Times sugerează, citând experți militari, că impactul imediat al aeronavelor pe câmpul de luptă va fi limitat.

Oficiali militari din SUA, UE și Ucraina au declarat la diferite niveluri că avioanele de vânătoare fabricate în SUA, deși reprezintă un plus semnificativ pentru forțele armate ale Ucrainei, nu vor putea aduce efecte imediate vizibile publicului și nu vor fi singura soluție pe câmpul de luptă care va face diferența.

Potrivit WSJ, oficialii americani spun că cea mai eficientă utilizare a F-16 pentru Ucraina ar putea fi sprijinul aerian sau eliminarea amenințărilor terestre la adresa trupelor de pe linia frontului. Europenii spun că F-16 ar putea fi folosite pentru apărarea aeriană și ar putea contribui la îndepărtarea forțelor aeriene ale Rusiei de linia frontului, de unde avioanele rusești lansează bombe ghidate.

Recent, într-un interviu acordat The Guardian, comandantul suprem al forțelor armate ucrainene, Oleksandr Sîrskîi, a declarat că avioanele de vânătoare vor opera la 40 km de linia frontului, altfel vor fi doborâte.

Anterior, într-un interviu acordat Voice of America, generalul american în retragere Charles Corcoran, din cadrul Forțelor Aeriene ale SUA, a sugerat că aceste avioane de vânătoare vor fi probabil utilizate la început în scopuri defensive.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel