Avioanele F-16 nu sunt pe gratis. Statele europene trebuie să aloce 4 miliarde de dolari pentru cele 20 avioane F-16 care vor ajunge in Ucraina

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Tehnicieni americani, în timpul unui proces de mentenanță al unui avion de luptă F-16 Fighting Falcon. Foto: U.S. Air Force
Tehnicieni americani, în timpul unui proces de mentenanță al unui avion de luptă F-16 Fighting Falcon. Foto: U.S. Air Force

Oficiali de rang înalt ai Pentagonului au oferit joi noi detalii cu privire la un program de pregătire pentru piloții ucraineni care vor pilota avioane de luptă F-16 Fighting Falcon, spunând că acesta va include participarea a cel puțin șase state europene, dar a rămas neclar ce rol vor juca SUA în acest efort. Trimiterea de avioane F-16 în Ucraina va costa bani. Acest lucru a fost spus clar de secretarul american al apărării, Lloyd Austin, și de generalul Mark Milley, şeful Statului Major al SUA. Declarația a fost făcută în timpul unei conferințe de presă la Pentagon, la 25 mai. Aceasta a avut loc imediat după reuniunea în format online a ''Grupului de contact pentru Ucrain''.

Potrivit publicaţiei americane Military.com, vorbim despre mai multe miliarde de dolari pe care țările implicate în sprijinul militar pentru Ucraina trebuie să le aloce. Generalul Milley a făcut un calcul rapid, spunând că 10 avioane de luptă F-16 i-ar costa pe cei care sprijină Ucraina 2 miliarde de dolari. El a subliniat că doar furnizarea a 10 avioane de luptă costă 1 miliard de dolari, iar întreținerea celor 10 costă încă 1 miliard de dolari.

Nu există încă clar ce tari vor transfera avioane F-16 către Ucraina, dar în ultima săptămână au apărut informaţii că statele europene ar urma să furnizeze, pentru început, 20 de aeronave de acest tip. Astfel, la un calcul simplu, 20 de avioane F-16 vor costa 4 miliarde de dolari, 30 de F-16 vor costa 6 miliarde de dolari etc. Având în vedere că doar SUA și țările europene reprezintă 90% din ajutorul acordat Ucrainei, este de așteptat ca aceste țări să asigure finanțarea.

Nu este clar dacă SUA vor interveni în procesul de furnizarea a avioanelor F-16 către Ucraina cu vreo finanțare. Există voci care sugerează că Washingtonul va acorda doar o licență de reexport a F-16 către Ucraina. Cu toate acestea, generalul Austin a declarat în timpul conferinţei de presă că "nu toate țările au F-16 pentru a le dona sau pentru a antrena piloți ucraineni, precum Statele Unite și alte țări NATO".

Ţările membre NATO vor trebui să asigure instruirea și dotarea aeronavelor, precum și armamentul și întreținerea aeronavelor F-16 care vor fi transferate către Ucraina.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a făcut apel nu doar la țările europene, ci la "orice țară" care dorește să sprijine Ucraina, dar nu poate dona sau antrena piloți. "Dar pot oferi asistență financiară", a spus el.

Austin nu a precizat dacă [Congresul] SUA va aproba o finanțare suplimentară pentru avioanele de luptă F-16. Oficialul american a ţinut să precizeze ca "acesta este un efort internațional".

 

Cine va dona avioane F-16?


Decizia cu privire la cine ar urma să doneze avioane  F-16 către Ucraina va fi lăsată la latitudinea statelor partenere, au precizat anterior oficialii Pentagonului într-un comunicat. Adică Europa și țările non-europene membre NATO. Cel mai probabil, această decizie va fi luată de țările care s-au angajat să antreneze piloții ucraineni.

În acest moment, există doar presupuneri. Belgia este o țară care poate antrena piloți ucraineni, dar deocamdată nu a spus dacă va dona şi avioane F-16. Polonia este una dintre primele țări care și-a exprimat disponibilitatea de a dona Ucrainei avioane de luptă F-16.

Norvegia are stocate 12 avioane de luptă F-16 modernizate. Astfel, se presupune că Norvegia va fi una dintre țările care pot trimite avioane în Ucraina.

Danemarca intenționa, de asemenea, să vândă anterior avioanele sale F-16 către Argentina, dar discuțiile privind un posibil acord cu Buenos Aires au fost suspendate. Olanda este o altă țară europeană care ar putea trimite avioane F-16 în Ucraina. 

Cu toate acestea, Washingtonul trebuie să autorizeze o astfel de vânzare, dar administrația de la Casa Albă a păstrat tăcerea pe acest subiect timp de luni de zile.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel