Avioanele de vânătoare rusești de tip Su-57 și dronele grele de atac S-70 Okhotnik vor fi exploatate împreună

Ionel Copcea |
Data publicării:
O dronă rusă Okhotnik S-70, zburând alături de un Su-57
O dronă rusă Okhotnik S-70, zburând alături de un Su-57

Surse din mediul militar rus au declarat pentru cotidianul Izvestia că  avioanele de vânătoare de generația a cincea Su-57 vor opera împreună cu dronele grele de cercetare și atac S-70 Okhotnik. În acest sens, reprezentanții Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse intenționează să le combine în regimente de aviație mixtă. O astfel de decizie, va contribui la creșterea semnificativă a capacităților Forțelor Aerocosmice.

Ministerul rus al Apărării lucrează la problema integrării dronelor grele S-70 Okhotnik în Forțele Armate. După cum au declarat pentru Izvestia surse din departamentul militar, opțiunea de a le introduce în dotarea regimentelor avioanelor de vânătoare de generația a cincea Su-57 este luată foarte serios în considerare. Astfel, la două sau trei escadrile de Su-57 va exista o escadrilă de drone S-70. Aeronavele vor începe să acționeze împreună, folosind tactici noi și posibilitățile elementelor de inteligență artificială.

 

Vânătoare în perechi

 

Astfel, se așteaptă ca noua schemă să extindă în mod semnificativ capacitățile de luptă ale Forțelor Aerocosmice rusești. „Perechile de Su-57 și Okhotnik vor acoperi spațiul pe sute și chiar mii de kilometri cu un scut aerian impenetrabil”, apreciază reprezentantții ruși din cadrul Forțelor Aerocosmice.

În prezent, armata rusă are deja o experiență pozitivă în a combina dronele și avioanele de vânătoare în regimentele de aviație.  O escadrilă de cercetare dotată cu drone Forpost face parte din Regimentul 689 Aviație de Vânătoare din Regiunea Kaliningrad. Și în Crimeea, o escadrilă de drone s-a alăturat Regimentului 318 Aviație Mixtă.

În luna decembrie 2020, directorul general al societății de stat Rostec, Serghei Chemezov, a vorbit despre solicitarea Ministerului Apărării de a accelera dezvoltarea dronelor de atac S-70 Okhotnik. Șeful corporației de stat a reamintit că drona a fost deja testată în cooperare cu cel mai nou avion de vânătoare Su-57.

De asemenea, prim-vicepreședintele Consiliului de Administrație al Comisiei militare-industriale ruse, Andrei Yelchaninov, a declarat că achizițiile în serie ale dronelor S-70 vor fi incluse în Programul de stat pentru înzestrare pentru perioada 2024–2033, care este în curs de elaborare. El a vorbit și despre detaliile testelor comune ale avionului Su-57 și dronei grele Okhotnik.

Potrivit lui Andrei Yelchaninov, aceștia exersează transferul reciproc de informații între aeronave - redistribuirea țintelor în zbor, menținerea intervalelor și distanțelor, precum și efectuarea manevrelor antirachetă. În viitor, un pilot de vânătoare va putea controla mai multe drone simultan, distribuindu-le misiunile.

 

Legături strânse

 

După cum a informat anterior Izvestia, sunt în curs de construire încă trei prototipuri ale modelului S-70 Okhotnik. În perioada 2022-2023, acestea se vor alătura programului de testare.

La unul dintre primele zboruri de testare, drona Okhotnik a fost însoțită în aer de un prototip al avionului Su-57. Ministerul rus al Apărării a informat atunci despre dezvoltarea interacțiunii dintre noua dronă și aeronava lider. Cu ajutorul unei drone  discrete, a fost posibilă extinderea câmpului radar al luptătorului și direcționarea rachetelor sale cu rază lungă de acțiune, fără a mai fi nevoie de un vehicul cu echipaj pentru a intra în zona de apărare antiaeriană a adversarului.

Versiunea finală a dronei Okhotnik va fi puțin diferită de cea testată acum. La sfârșitul anului 2019, Ministerul Apărării și compania Sukhoi au încheiat un contract pentru derularea lucrărilor de dezvoltare pentru a crea o versiune în serie a modelului S-70. Finalizarea acestuia este planificată la sfârșitul anului 2025. Versiunea finală va avea o duză cu motor plat, fără forțaj. Aceasta va oferi o expunere mai redusă a dronei în domeniul radar și termic.

Vehiculul greu de 20 de tone cu telecomandă va fi printre cele mai mari și, probabil, mai puternice drone din lume. Capacitatea sa de încărcare și dimensiunile locașului pentru bombe îi permit să transporte aceleași tipuri de arme care pot fi utilizate de avioanele de vânătoare Su-57.

„În condiții moderne, o astfel de schemă poate funcționa. S-a încercat stabilirea controlului de la distanță al aeronavelor din alt avion încă din timpul celui de-al doilea război mondial. Dar, atunci tehnologia era prea brută. Însă, acum, pilotul de vânătoare nu va mai trebui să fie distras pentru a controla direct toate acțiunile dronei. Este suficient să setaze o misiune pentru dronă și apoi aceasta o va îndeplini în mod independent, folosind algoritmi și elemente de inteligență artificială”, a declarat istoricul militar Dmitri Boltenkov pentru Izvestia.

„Chiar și cu utilizarea canalelor de comunicații prin satelit, o întârziere în transmiterea semnalului este inevitabilă, ceea ce face dificilă acum utilizarea dronelor mari în lupta aeriană sau într-un mediu complex aflat în schimbare rapidă. O persoană se descurcă mai bine cu analiza situației, iar interacțiunea directă automatizată a sistemelor dronei și avionului de vânătoare elimină întârzierile”, consideră expertul.

 

A început producerea în serie

 

Înainte de Anul Nou, Ministerul Apărării a primit primul avion de vânătoare Su-57 din producția de serie pentru Forțele Aerocosmice. Până la sfârșitul anului 2024, su planificate să sosească alte 22 de astfel de aeronave. În total, conform contractelor de stat actuale, până în 2028, vor fi produse 76 de avioane de generația a cincea, care vor echipa trei regimente de aviație.

În prezent, 10 prototipuri și modele de pre-producție continuă programul de testare și sunt utilizate pentru instruirea personalului de zbor. Începând din anul 2024, Forțele Aerocosmice vor primi o versiune îmbunătățită a avionului Su-57 „pentru etapa a doua”. Acesta va fi echipat cu motoare noi, mai puternice, cunoscute sub denumirea de „Produs 30”. Alte modificări majore includ extinderea nomenclatorului de armamente, modernizarea cabinei de pilotaj, îmbunătățirea manevrabilității și reducerea amprentei radar a avionului. Ulterior, este planificată creșterea ratei de producție a avioanelor noi.

Ministerul Apărării a informat despre două misiuni îndeplinite de prototipuri ale avionului Su-57 în Siria. Acolo au fost efectuate zboruri, inclusiv cu utilizarea armelor în luptă și au fost testate rachete aer-sol cu ​​rază lungă de acțiune, concepute special pentru amplasarea în compartimentele interne ale aeronavei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel