Olanda, care contribuie cu avioane multi-rol la misiunea de descurajare nucleară a NATO, va fi prima națiune europeană care va trece la F-35 pentru îndeplinirea acestui rol. Ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren, a informat ieri Camera Reprezentanților cu privire la această etapă.
Avionul de luptă F-35 Lightning II Joint Strike Fighter își va asuma pentru prima dată rolul nuclear al NATO, începând cu 1 iunie 2024, deoarece Forțele Aeriene Regale Olandeze (RNLAF), unul dintre puținii aliați NATO care contribuie la această misiune, are aeronave potrivite pentru o astfel de misiune. Anterior, avioanele F-16 au îndeplinit această sarcină.
Trecerea de la F-16 la F-35 pentru misiunea nucleară a NATO a fost planificată de mai mulți ani. În ultimii ani, F-35 a fost supus unor teste și certificări pentru a prelua sarcinile în domeniul descurajării nuclear asumat și de Olanda. La fel ca și în cazul F-16, escadrilă de aeronave F-35 dedicată misiunii nucleare vor fi desfăşurate la Baza Aeriană Volkel.
„Această tranziție subliniază dedicarea continuă a Olandei față de strategia de descurajare nucleară a NATO, care este vitală pentru securitatea Alianței și a Olandei”, se arată în comunicatul oficial al Ministerului olandez al Apărării. „Scopurile principale ale capacității nucleare a NATO sunt menținerea păcii, prevenirea actelor de constrângere și descurajarea agresiunii.”
F-35, pe de altă parte, are mai multe sisteme care sporesc credibilitatea descurajării nucleare a NATO. Capacitățile sale stealth și suita de senzori avansați îi permit să pătrundă în apărarea aeriană, folosind instrumente de război electronic pentru a suprima și bruia radarele inamice, iar apoi să localizeze țintele cu precizie pentru pilot.
Această capacitate stealth este deosebit de avantajoasă în contextul unei Europe care se confruntă cu un conflict pe flancul estic al NATO. Războiul din Ucraina a văzut Rusia consolidându-și apărarea aeriană stratificată, ceea ce a dus la o stare de contestare aeriană reciprocă. Pentru o mare parte a războiului, supremația aeriană, de mult timp un obiectiv doctrinar al forțelor aeriene la nivel internațional, a fost anulată.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News