Potrivit lui Reznikov, Ucraina evaluează în prezent starea tehnică a aerodromurilor deja construite, unde vor fi folosite aceste avioane. De asemenea, se intenționează să se construiască o nouă infrastructură pentru acestea, inclusiv adăposturi, sisteme de securitate, hangare etc.
,,Am discutat acest lucru cu doamna Anita Anand, ministrul canadian al Apărării, pentru că ei nu au avioane F-16, dar susțin ideea dezvoltării infrastructurii și, astfel, se vor alătura acestei coaliții", a declarat Reznikov.
Ministrul nu a dezvăluit cât timp va dura adaptarea aerodromurilor pentru utilizarea avioanelor de vânătoare occidentale, dar a subliniat termenele aproximative:
,,De îndată ce infrastructura și piloții capabili să îndeplinească sarcini de luptă vor fi gata, iar inginerii vor fi pregătiți să asigure mentenaţa acestor echipamente, atunci partenerii vor lua o decizie: "Ok, acum avioanele!". Așadar, va dura ceva timp. Eu cred, cu optimism, că acest lucru se va întâmpla anul viitor''.
Chiar înainte de începerea invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, interesul Forțelor Aeriene Ucrainene de a dispune de de avioane occidentale a fost discutat în mod constant. La acel moment, s-a subliniat faptul că țara nu avea o întreținere adecvată a aeronavelor, aerodromuri cu acoperire corespunzătoare, hangare individuale bine protejate și multe altele elemente de infrastructură.
Starea aerodromurilor este într-adevăr un punct slab al aviației ucrainene, deoarece standardele sovietice, pe baza cărora au fost construite, erau mult mai fixe. Astfel, suprafaţa plăcilor de beton nu este potrivită pentru avioanele de vânătoare occidentale, deoarece trenurile de aterizare ale acestora sunt sensibile la imperfecţiunile de pe pisata și se pot rupe.
În plus, spre deosebire de aeronavele sovietice, avioanele occidentale nu sunt adaptate la a fi staţionate pe termen lung în aer liber. În acest sens, sunt necesare hangare special amenajate, de preferat rezistente la atacurile cu rachete.
Infrastructura presupune inclusiv dezvoltarea de mijloacele de comunicare și de monitorizare a spațiului aerian, precum și sisteme care vor garanta siguranța aerodromului în conformitate cu amenințările moderne.
La fel de important este și numărul de aerodromuri necesare pe întreg teritoriul Ucrainei, ceea ce ar permite utilizarea liberă a avioanelor de luptă în orice parte a teritoriului ucrainean și le-ar permite să opereze în zone de interes, cum ar fi Marea Neagră.
Numărul de aerodromuri are sens și pentru diversificarea aviației, deoarece avioanele trebuie să își schimbe constant locația pentru a evita atacurile cu rachete.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News