Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a declarat ieri pentru agenția guvernamentală de presă Anadolu că Turcia şi SUA vor organiza o întâlnire pe 15 august pentru a discuta despre acordul privind vânzarea unor avioane F-16. Oficialul turc a insistat să precizeze că Grecia a încercat să descurajeze SUA să vândă Turciei aceste avioane de luptă, dar nu a avut succes.
Ankara și Washingtonul au avut trei întâlniri pe tema avioanelor F-16 de la începutul anului 2022, a reamintit Akar, explicând că Turcia caută să își modernizeze flota aeriană în conformitate cu nevoile sale de securitate, precum și cu angajamentele pe care şi le-a asumat în cadrul NATO.
Turcia a solicitat anul trecut ca SUA să-i vândă 40 de noi avioane de luptă F-16 și 80 de kituri de modernizare pentru flota actuală de avioane F-16, ca o compensaţie pentru că a fost exclusă din programul F-35 unde multe companii turce din domeniul aviaţiei erau implicate. Turcia ştie foarte bine ca excluderea ei din programul F-35 a venit ca urmare a acordului încheiat cu Rusia pentru achiziţia de sisteme de apărare aeriană S-400.
Acum, Washingtonul s-a exprimat favorabil față de acest acord (n.r. vânzarea de avioane F-16), a declarat Akar, făcând trimitere la recentele sale discuții cu omologul său american, Lloyd Austin, și la ultima întâlnire a președintelui Recep Tayyip Erdogan cu președintele SUA, Joe Biden, la sfârșitul lunii iunie la summitul NATO de la Madrid.
Deși Washingtonul pare să fie de acord cu vânzarea de avioane F-16 către Turcia, Congresul SUA a adoptat recent un proiect de lege care obligă Casa Albă să demonstreze că achiziția va fi în interesul SUA și că aceste avioane de război nu vor fi folosite pentru a încălca spațiul aerian al Greciei.
Camera Reprezentanților aprobase o lege care ar bloca vânzarea de F-16 către Ankara, cu excepția cazului în care administrația certifică faptul că acest lucru este esențial pentru securitatea națională a SUA. De asemenea, aceasta include o descriere a măsurilor concrete luate pentru a se asigura că nu sunt folosite pentru "survoluri neautorizate" ale Greciei.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a respins proiectul de lege, declarând că omologul său american Biden nu a stabilit nicio condiție pentru vânzare atunci când cei doi s-au întâlnit în marja unui summit NATO la Madrid luna trecută.
De asemenea, Akar a precizat că Turcia este pregătită atât pentru rezultate pozitive, cât și negative ale următoarelor negocieri.
,,Ankara speră la un rezultat pozitiv al negocierilor privind vânzarea de avioane F-16. În caz contrar, există deja multe alternative în lume. Nu sunt excluse noi variante", a mai spus Hulusi Akar pentru agenţia Anadolu.
De amintit că, Turcia a amenințat în repetate rânduri că va apela la Moscova, dacă Statele Unite refuză să vândă avioane F-16 – Ankara putând să se orienteze către o posibilă achiziţie de aeronave ruseşti Su-35 şi Su-57.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News