Avioanele de luptă ale Chinei au reluat provocările asupra Taiwanului, imediat după ce Blinken a părăsit Beijingul

Darius Muresan |
Data publicării:
Aeronave J-16 ale Chinei, sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing
Aeronave J-16 ale Chinei, sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing

Sâmbătă, Taiwanul a semnalat o intensificare a activității militare chineze în apropierea insulei, cu 12 avioane care au trecut linia mediană sensibilă a strâmtorii Taiwan, la scurt timp după ce secretarul de stat american Antony Blinken și-a încheiat vizita în China, informează Agerpres, care citează Reuters.

Statele Unite sunt principalul susținător internațional și furnizor de arme al Taiwanului, deși nu există legături diplomatice oficiale. Blinken a subliniat "importanța critică" a menținerii păcii și stabilității în strâmtoarea respectivă în timpul vizitei sale în China.

Taiwanul, guvernat democratic, se confruntă cu o presiune militară tot mai mare din partea Chinei, care revendică insula ca fiind teritoriul său. Autoritățile de la Taipei resping aceste pretenții.

Ministerul Apărării din Taiwan a raportat că începând de sâmbătă, de la ora 9:30 a.m. (01:30 GMT), au fost detectate 22 de avioane militare chineze, inclusiv avioane de luptă Su-30, dintre care 12 au traversat linia mediană în nord și centrul Taiwanului.

Linia mediană a servit în trecut drept o frontieră neoficială între cele două părți, pe care nicio forță militară nu o traversa, dar acum avioanele militare chineze o depășesc în mod regulat. China susține că nu recunoaște existența acestei linii.

Ministerul Apărării din Taiwan a menționat că avioanele chineze au participat la "patrule comune de pregătire de luptă" alături de nave de război chineze, iar aeronavele și navele taiwaneze au răspuns "în mod corespunzător". Nu s-au oferit detalii suplimentare.

Forțele armate ale Taiwanului sunt bine echipate și antrenate, dar sunt eclipsate de cele ale Chinei, în special forțele navale și aeriene, care intervin aproape zilnic în misiunile chineze.

China consideră Taiwanul drept cea mai importantă problemă în relațiile sale cu Statele Unite și a cerut în repetate rânduri Washingtonului să înceteze vânzările de arme către Taiwan.

Președintele ales al Taiwanului, Lai Ching-te, va prelua funcția la 20 mai, după victoria sa în alegerile din ianuarie. Beijingul îl consideră un separatist periculos și a respins apelurile sale la negocieri.

Lai a declarat joi că Beijingul ar trebui să aibă încredere în capacitatea guvernului legal ales al Taiwanului de a dialoga. Ca și președintele demisionar Tsai Ing-wen, Lai afirmă că doar poporul taiwanez poate decide viitorul insulei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel