Taiwanul, ce se bucură de un sistem democratic, trăieşte sub ameninţarea constantă a Chinei, care consideră insula drept provincie rebelă de-a sa, comentează sursa citată.
Tensiunile dintre cele două maluri ale strâmtorii Taiwan au sporit după alegerea lui Tsai Ing-wen în funcţia de preşedinte al Taiwanului, în 2016, dar ele au atins un maxim anul trecut prin ritmul fără precedent al incursiunilor aviaţiei chineze în zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ), transmite Agerpres care citează AFP.
''Cele 380 de incursiuni în sud-vestul de ADIZ în 2020 au fost mult mai frecvente decât în trecut. Acest lucru constituie o ameninţare pentru securitatea regională şi naţională'', a indicat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării taiwanez, Shih Shun-wen.
Avioanele chineze au vizat această zonă ''pentru a testa răspunsul militar, pentru a exercita o presiune asupra apărării noastre aeriene şi pentru a reduce spaţiul aerian necesar activităţilor noastre'', a adăugat el.
În 1996, cu puţin timp înaintea primelor alegeri prezidenţiale cu vot universal din Taiwan, Beijingul a procedat la tiruri de rachete, provocând o desfăşurare navală americană în regiune.
Citește și: Două nave de război americane au traversat Strâmtoarea Taiwan. China consideră că este un gest provocator
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News