Avioanele americane au identificat un submarin rusesc în apropierea Italiei. Rușii intră în Mediterană în imersiune

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Submarinul Severodvinsk, sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia
Submarinul Severodvinsk, sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia

În ultimele zile, surse italiene și occidentale au semnalat intensificarea misiunilor desfășurate în zona Strâmtorii Siciliei și în apropiere de Malta a zborurilor avioanelor americane de patrulare antisubmarin de tip P-8A Poseidon. După cum a confirmat Statul Major al Apărării din Italia, acestea monitorizează activitatea unui submarin rusesc intrat în Marea Mediterană.

Pe 01 și, respectiv, 02 septembrie, au fost efectuate cel puțin trei misiuni separate ale avioanelor americane P-8A Poseidon, care au decolat de la Baza Aeriană Sigonella de pe Insula Sicilia (Italia). 

După câte se pare, acestea au căutat un submarin rusesc, aflat în apropiere de Malta. Prezența în regiune a submarinului a fost confirmată și de Statul Major al Apărării din Italia, care a informat că: “Mișcările unităților rusești din Marea Mediterană sunt cunoscute. Submarinul în cauză efectuează un tranzit în apele internaționale”.

În ceea ce privește identitatea submarinului rusesc, specialiștii occidentali avansează două ipoteze: este vorba despre submarinul diesel-electric Magadan sau despre un submarin nuclear necunoscut, posibil Severodvinsk.

Acesta din urmă s-a aflat la Sankt Petersburg în perioada iunie-iulie, unde a participat la Parada navală principală organizată cu ocazia Zilei Forțelor Navale. Submarinul a părăsit Marea Baltică în luna august, împreună cu submarinul nuclear Vepr.

 

Convenția de la Montreux obligă submarinele să intre la suprafață în Marea Neagră, în Mediterană rușii pot intra în imersiune

 

Comentariul autorului: Spre deosebire de Marea Neagră, unde Convenția de la Montreux obligă submarinele să treacă prin Strâmtorile Bosfor și Dardanele la suprafața apei, în Marea Mediterană acestea pot să intre neobservate, deoarece în Strâmtoarea Gibraltar nu se aplică această regulă.

Astfel, submarinele rusești traversează strâmtoarea în imersiune, de regulă pe sub nave de suprafață zgomotoase, pentru a-și ascunde prezența în zonă.

În ceea ce privește submarinele diesel-electrice Proiect 636.3 din clasa Varshavyanka (improved Kilo în clasificare NATO), trebuie precizat faptul că acestea sunt foarte greu de depistat din cauza faptului că sunt foarte silențioase. Datorită acestei abilități, submarinele au fost denumite în Occident “gaura neagră”.

În prezent, Rusia dispune, în mod oficial, în regiunea Mării Mediterane de două submarine de acest tip. Este vorba despre submarinele Novorossiysk și Krasnodar ale Flotei ruse din Marea Neagră, care îndeplinesc misiuni în cadrul

Grupării navale operative din Marea Mediterană, în zona portului Tartus din Siria. 

Submarinul B-602 Magadan este al treilea din seria de șase submarine Proiect 636.3 construite la Sankt Petersburg pentru Flota rusă din Oceanul Pacific. După modelul primelor două, B-274 Petropavlovsk-Kamchatsky și B-603 Volkhov, care au traversat Marea Mediterană în luna septembrie 2021, este posibil ca acesta să se afle în tranzit către Vladivostok.
În cazul în care Rusia a adus în Marea Mediterană un submarin nuclear, această măsură poate fi considerată ca o reechilibrare a forțelor, după ce crucișătorul Mareșal Ustinov a părăsit recent regiunea.

Acumularea de forțe ale Marinei ruse în Marea Neagră ca parte a invadării Ucrainei este bine cunoscută. Mai puțin discutată este prezența rusească din Marea Mediterană, care poate fi considerată o apărare exterioară pentru operațiunile de la Marea Neagră. Urmând doctrina rusă, aceasta poate face parte dintr-o descurajare împotriva implicării NATO în război.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel