Avioane rusești MiG-31K echipate cu rachete hipersonice ar fi fost dislocate în Kaliningrad, aproape de centrul geografic al Europei

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

În noaptea de 7-8 februarie, chiar înaintea discuțiilor dintre președinții Rusiei și Franței, Vladimir Putin și Emmanuel Macron, pe rețelele de socializare au fost postate informații despre dislocarea în enclava rusă Kaliningrad, a cel puțin unui avion de luptă MiG-31K, destinat lansării rachetei hipersonice Kh-47M2 Kinzhal.

Potrivit publicației franceze Zone Militaire (Zona Militară), prezența aeronavelor MiG-31K în zona Kaliningrad este neobișnuită, locațiile lor de dislocare permanentă fiind aerodromurile Monchegorsk, Yelizovo și Akhtubinsk, primul situat în Arctica europeană, al doilea în extremitatea nord-estică a Asiei, iar cel de-al treilea în zona caspică.

Cele trei locații, alese pe criterii pur militare, sunt la limita razei de lovire a rachetelor cu încărcătură convențională, iar avioanele MiG-31K, după decolare, sunt în afara apărării antiaeriene sau a razei de interceptare a aviației de vânătoare a NATO. Din aceste zone sigure își pot lansa rachetele hipersonice cu raza de 2.000 km, țintele predilecte fiind elementele militare strategice cum ar fi portavioanele Alianței și scuturile antibalistice de la Deveselu, România și Redzikovo, Polonia.

Astfel, dislocarea avioanelor MiG-31K în enclava Kaliningrad, înconjurată terestru doar de țări membre NATO, pare la prima vedere o măsură foarte îndrăzneață, dar în același timp discutabilă ca valoare.

În principiu, aerodromul Chkalovsk de lângă orașul Kalinigrad, unde se presupune că a aterizat aeronava MiG-31K, este o țintă fixă, în raza rachetelor NATO, iar aeronavele MiG-31K, după decolare, au șanse destul de mici în fața apărării antiaeriene și aviației Alianței din regiunea baltică.

 

Aproape toate capitalele europene ar fi teoretic în raza rachetele Kinzhal ale MiG-31K dislocate în Kaliningrad

 

Cele mai bune arme împotriva unei urgențe, cum este un avion MiG-31K, sunt rachetele antiaeriene. Reamintim că aeronavele MiG-31K au o viteză ascensională maximă destul de mare (288 m/s) și o altitudine de operare de 20-25 km, greu accesibilă aviației de vânătoare NATO. De la aceste altitudini ridicate, sunt lansate rachetele Kinzhal, care din zona Kaliningrad au, teoretic, în vizor aproape toate capitalele europene, mai puțin pe cele ale Portugaliei, Spaniei.

Zonele NATO, din care pot fi lansate eficient rachetele antiaeriene împotriva avioanelor MiG-31K sunt Polonia, Lituania și Marea Baltică. În principiu, un distrugător din clasa Arleigh Burke ar rezolva problema, dar navele de luptă, cunoscându-li-se, permanent, poziția sunt mai expuse la atacuri - rachete antinavă, torpile lansate de pe submarine etc. De asemenea, aviația de vânătoare a Alianței este și ea expusă, deoarece intră în raza de acțiune a sistemelor S-400 rusești din regiunea Kaliningrad.

De aceea, ar fi de preferat ca platformele antiaeriene NATO să fie dislocate terestru, unde sunt greu de detectat – mascare ușor de realizat, mobilitate ridicată a sistemelor etc.

În prezent, cele mai performante rachete antiaeriene ale Poloniei sunt S-200 și S-125 de fabricație rusească și, în principiu, pot fi ușor evitate de aeronavele MiG-31K, dar din acest an trupele de apărare antiaeriană poloneze vor fi înzestrate și cu sisteme Patriot, care vor constitui o amenințare reală împotriva aeronavelor rusești.

Apărarea antiaeriană a Lituaniei, în schimb, are deja în dotare echipamente performante. Din 2020, operează sisteme NASAMS III, bazate pe rachete din seria AIM-120, care, în funcție de configurație, pot lovi ținte și la peste 180 km.

 

Dislocarea de avioane MiG-31K în enclava Kaliningrad, pe post de presiune la adresa NATO, are o fereastră redusă de oportunitate pentru Rusia

 

În concluzie, dislocarea de avioane MiG-31K în enclava Kaliningrad, pe post de presiune la adresa NATO, are o fereastră redusă de oportunitate pentru Rusia, nici aceasta suficient de sigură, pentru că deja sunt vulnerabile în fața sistemelor NASAMS III. După aducerea rachetelor Patriot în Polonia, valoarea operațională a MiG-31K va scade considerabil și doar hazardul ar putea aduce ceva șanse în întrebuințarea acestor aeronave.

Desigur, situația exactă a forțelor din teren va face diferența și uneori mici detalii pot deveni foarte importante, dar o escadrilă de MiG-31K dislocată în regiunea Kaliningrad, deși are o putere de distrugere însemnată de care se ține cont la nivel strategic, va fi foarte greu de ridicat de la sol la o înălțime rezonabilă pentru lansare. Inițiativa pare, mai degrabă, un joc de imagine al Rusiei, decât o măsură militară, care poate face face diferența.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel