La 30 mai, agenția de știri siriana SANA, portavocea regimului Bashar Al-Assad, a raportat că Rusia a furnizat Siriei un „al doilea lot de avioane de vânătoare MiG-29 modernizate”, care „sunt mai eficiente decât generația anterioară”.
Potrivit unei analize publicate de Forbes, Agenţia SANA nu a precizat clar când a fost livrat primul lot, spunând doar că livrarea a avut loc la Baza Aeriană Khmeimim unde Rusia are dislocate mai multe trupe militare şi elemente de tehnică militară. Apoi, avioanele au decolat și s-au îndreptat spre diferite baze militare de pe teritoriul Siriei.
Agenția de știri Tass din Rusia a raportat, de asemenea, că ambasada Rusiei la Damasc a confirmat livrarea avioanelor și a susținut că este vorba de un al doilea lot de avioane MiG-29 modernizate furnizate Siriei. După modelul informaţiilor publicate de agenţiei de știri SANA, ambasada Rusiei la Damasc nu a vrut să clarifice când a fost livrat primul lot sau câte noi sunt avioanele de vânătoare MiG-29 Fulcrum modernizate şi câte au fost livrate în total Forțelor Aeriene Siriene.
Presupusele livrări de aeronave către Siria au coincis cu perioada în care Rusia a furnizat în Libia – Armatei Naționale Libiene (LNA) a mareşalului Khalifa Haftar – mai multe aeronave MiG-29 fără însemne. Potrivit analizei realizate de Paul Iddon pentru Forbes, nu este clar dacă Rusia și Siria încercau să ascundă această livrare de avioane către armata mareşalului Khalifa Haftar, susţinând că de fapt acestea sunt destinate Forțelor Aeriene Siriene.
Cu toate acestea, chiar dacă Siria a primit mai multe avioane MiG-29 modernizate, acestea nu vor împiedica Israelul să efectueze în continuare atacuri aeriene în Siria.
În ultimii șapte ani, Israelul a efectuat sute de atacuri aeriene asupra Siriei, lovind în special ținte despre care se crede că sunt facilitaţi militare ale Iranului, ţară care oferă suport militar armatei loiale regimului Al-Assad. Forţele Aeriene Israeliene (IAF) efectuează, aproape cu regularitate, atacuri aeriene pe teritoriul Siriei, deoarece urmăreşte ca Iranul – statul care contestă existenta Israelului – să nu câștige un punct militar strategic permanent în apropierea Înălțimilor Golan.
Este demn de remarcat faptul că avioanele israeliene lovesc adesea ținte aflate în Siria, probabil cu rachete de tip Popeye, rămânând în afara spaţiului aerian sirian.
Nu de puţine ori au fost situaţiile în care armata siriană a susţinut că sistemele de apărare aeriană au reuşit cu succes să intercepteze rachetele lansate de avioanele Forţelor Aeriene Israeliene. În ciuda unor astfel de afirmații, Israelul încă nu pare să întâmpine obstacole majore când vine vorba să lovească ţinte aflate pe teritoriul Siriei, care sunt considerate a fi o potențială amenințare.
Precizam, la începutul acestui an, într-o analiza că chiar dacă Rusia a dislocat în Siria, încă din anul 2018, sisteme de apărare aeriană S-300 pentru a consolida apărarea aeriană a acesteia, raidurile aeriene din partea aeronavelor israeliene au continuat fără prea mari probleme.
Factorii topografici și geografici joacă, de asemenea, un rol foarte important. Aeronavele israeliene, în mod normal, atacă ținte în Siria din Valea Beqaa, care este protejată de munți din toate părțile. Avioanele F-16 al Israelului apar literalmente pe neașteptate din spatele lanțurilor muntoase și dispar foarte repede după efectuarea atacurilor. S-a constatat că piloții IAF se retrag atât de repede după efectuarea unui raid aerian, încât forţele siriene nu au timp să intre în acţiune.
În concluzie, chiar dacă pe lângă sistemele de apărare aeriană S-300, Siria a mai primit de la Federaţia Rusă avioane modernizate MiG-29 – înarmate cu rachete Vympel NPO R-77, echivalentul rusesc al rachetei americane AIM-120 AMRAAM – nu va pune prea mari probleme Forţelor Aeriene Israeliene, deoarece acestea sunt mult mai bine pregătire şi dispun de avioane de luptă mult mai performante.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News