Avioane de luptă, tancuri și sisteme de apărare antiaeriană. Marocul și-a mărit din nou bugetul de apărare

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:
F-16, aparținând Forțelor Aeriene ale Marocului, în apropierea aeronavei KC-135 Stratotanker / U.S. Air Force. Foto: Senior Airman Joseph Barron
F-16, aparținând Forțelor Aeriene ale Marocului, în apropierea aeronavei KC-135 Stratotanker / U.S. Air Force. Foto: Senior Airman Joseph Barron

Interesul pentru domeniul militar prin încheierea de tranzacții cu arme și creșterea bugetului apărării în noua lege financiară a Marocului reflectă eforturile Regatului de a-și consolida capacitățile de apărare și de a juca un rol continental și regional important în lumina mizelor politice din Africa de Nord.

Marocul a alocat 13 miliarde de dolari tranzacțiilor militare, în condițiile în care bugetul apărării a crescut în Legea finanțelor din 2025 față de anul 2024 și urmărește să finanțeze tranzacții importante cu arme, precum modernizarea și reînnoirea echipamentelor militare, pe lângă achiziționarea de tehnologii și sisteme moderne pentru a face față provocărilor tot mai mari de securitate.

Consiliul Ministerial, prezidat de regele marocan Mohammed VI, vineri, la Rabat, a aprobat direcțiile generale ale proiectului de lege privind bugetul pentru anul 2025 și șapte proiecte de decrete legate de domeniul militar, care reflectă angajamentul Marocului de a-și consolida capacitățile de apărare pentru a-și menține superioritatea regională în domeniul apărării, și în concordanță cu transformările geopolitice din regiune.

 

Programe ample, inclusiv achiziționarea de avioane Rafale

 

Programul de modernizare militară al Marocului face parte dintr-o strategie cuprinzătoare de îmbunătățire a infrastructurii de apărare care include oferte pentru achiziționarea de echipamente avansate.

Sunt vizate avioane de luptă, tancuri și sisteme de apărare antiaeriană, iar printre acestea se numără și posibila achiziție a aeronavelor franceze Rafale, care reprezintă una dintre cele mai importante opțiuni propuse pentru consolidarea forțelor aeriene marocane, precum și alte potențiale surse de armament de la parteneri internaționali precum Statele Unite ale Americii, Europa, India, China și Turcia.

La ședință au fost alocate 8 miliarde de dolari bugetului pentru cheltuielile cu personalul și administrația ministerială, Marocul intenționând să majoreze salariile membrilor Forțelor Auxiliare, Apărării Civile, Forțelor Armate Regale și Jandarmeriei Regale, potrivit a două proiecte de decrete care cuprind detalii privind creșterea pe categorii.

Bugetul Marocului alocat apărării în 2024 s-a ridicat la aproximativ 12 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă o creștere vizibilă față de anii anteriori, întrucât Marocul militează pentru a-și consolida capacitățile militare și de apărare prin modernizarea echipamentelor și achiziționarea de noi sisteme.

 

Dezvoltarea industriei de apărare marocane

 

Având în vedere potențialele mize, Marocul urmărește să consolideze infrastructura de apărare și să modernizeze forțele armate, prin dezvoltarea industriei de apărare și prin producția de drone care desfășoară misiuni de informații și atacuri armate, de asemenea, încheie acorduri militare în tandem, fie pentru arme defensive, fie pentru arme ofensive, cu mai multe țări, precum SUA, Israel, Brazilia și Turcia.

Hisham Moataded, expert în afaceri strategice, consideră că "creșterea bugetului pentru apărare este în concordanță cu direcțiile strategice ale Marocului privind modernizarea sectorului său militar și ține pasul cu implementarea planurilor sale politice legate de sprijinirea și dezvoltarea industriei de apărare, mai ales că industria militară marocană a devenit o pârghie fundamentală în poziționarea geopolitică pe care Regatul a ales-o în spațiul său strategic".

Moataded a subliniat pentru cotidianul Al-Arab că "creșterea bugetului pentru a doua oară este o sumă semnificativă proporțională cu provocările de securitate cu care se confruntă Sahelul și Sahara, Regatul mizând pe monitorizarea tuturor frontierelor terestre și maritime pentru a controla imigrația ilegală", menționând că "creșterea bugetului apărării se datorează conștientizării factorilor de decizie din Maroc cu privire la creșterea diferitelor cheltuieli legate de achiziționarea de arme, sau se datorează și menținerii echipamentelor militare și ținerii pasului cu evoluțiile necesare apărării și sectorului militar".

Site-ul Bulgarian Military, specializat în știri despre armament, a confirmat că Forțele Armate Regale Marocane au manifestat un mare interes pentru aeronavele avansate de transport braziliene C390-Millennium, după evaluarea inițială pe care a efectuat-o asupra acestei aeronave în martie, menționând că "interesul Marocului pentru această aeronavă militară se încadrează în cadrul pregătirii Regatului de a elimina treptat flota de avioane de transport americane Lockheed C130, pe care Marocul s-a bazat zeci de ani".

Aceeași sursă a afirmat că capacitățile aeronavei C390-Millennium fac din aceasta o alegere bună pentru eforturile de modernizare a forțelor armate ale Regatului, considerând că "discuțiile dintre guvernul marocan și Embraer se limitează doar la achiziționarea acestui tip de aeronavă, dar include și diverse aspecte legate de cooperarea industrială în domeniul apărării, deoarece există indicii puternice că unele operațiuni de producție sau de asamblare pot fi efectuate în Maroc, iar acest lucru este în conformitate cu strategia Braziliei de a transfera tehnologie și de a semna contracte de coproducție cu afacerile sale".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel