Publicitate
Aeronava a survolat un raion maritim situat la vest de Portugalia, în care se afla remorcherul de salvare Professor Nikolai Muru al Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN), care se presupune că însoțește un submarin diesel-electric Proiect 636.3. Aceasta a evoluat la o altitudine de aproximativ 9.900 de metri, cu o viteză de circa 800 de kilometri pe oră.
În ultimele zile, mai multe avioane P-8A au monitorizat deplasarea în Oceanul Atlantic a submarinului rusesc.
Cel mai probabil este vorba despre submarinul Rostov pe Don al FRMN, care revine în Marea Mediterană, după ce a fost supus unui proces de reparații planificate la Șantierul Naval din Kronștadt (Marea Baltică).
Ținând cont de poziția în care se afla submarinul în timpul misiunii îndeplinite de avionul american, se poate aprecia că, în perioada următoare, acesta va trece prin Strâmtoarea Gibraltar și va intra în Marea Mediterană.
Deocamdată, nu se știe dacă submarinul va mai rămâne în estul Mării Mediterane sau va reveni direct în Marea Neagră, de unde un alt submarin de acest tip ar trebui să se deplaseze în Marea Baltică pentru reparații.
În prezent, din cele șase submarine Proiect 636.3 aflate în dotarea FRMN, două se află în Marea Neagră (Kolpino și Veliky Novgorod), iar încă unul (Stary Oskol) în portul Tartus din Siria. De asemenea, submarinul Novorossiyk se află în reparații în Șantierul Naval din Kronștadt.
Singura poziție necunoscută este cea a submarinului Krasnodar, care nu se știe dacă se mai află încă în Marea Baltică sau a revenit în Marea Mediterană. Acesta a fost reparat între submarinele Rostov pe Don și Novorossiysk, dar, deocamdată, reprezentanții ruși nu au anunțat întoarcerea acestuia în Marea Mediterană. Este foarte probabil ca submarinul să se afle în continuare în Marea Baltică, din anumite considerente (probleme tehnice sau motive operaționale).
Trebuie precizat faptul că submarinul Rostov pe Don a fost monitorizat de forțe și mijloace ale NATO pe tot timpul deplasării din Marea Baltică în Marea Mediterană. Astfel, pe 26 februarie, acesta a fost escortat în Canalul Mânecii de către nava britanică Mersey.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News