În urmă cu nici o săptămână ministrul suedez de externe Tobias Billstrom a declarat că Suedia este pregătită să furnizeze Ucrainei avioane de luptă JAS 39 Gripen în viitor.
El a precizat însă o nuanță importantă: Finalizarea programului F-16.
Totuși, în urmă cu câteva luni, Guvernul suedez a decis că furnizarea de avioane suedeze Gripen Ucrainei nu este oportună în acest stadiu, deoarece ar complica tranziția Forțelor Aeriene ale Ucrainei la avioanele F-16.
Însă adjunctul Oficiului Prezidențial al Ucrainei Igor Zhovka a confirmat recent că Ucraina și Suedia negociază furnizarea avioanelor Saab JAS-39 Gripen.
Deși o flotă aeriană mixtă nu e tocmai ideală, pe ucraineni nu îi sperie să opereze în același timp, cel puțin în perioada războiului, F-16, Gripen și Mirage 2000.
Un expert în aviație, fost pilot ucrainean de antrenament, explică și care ar fi avantajele.
Ucraina speră la 18 avioane Gripen, dar visează la 50
Gripen, dotate cu rachete aer-aer IRIS-T. Sursă foto: Saab
Roman Svitan, expert militar, pilot instructor și colonel în rezervă al Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat într-un interviu acordat agenției ucrainene Unian că în opinia sa Ucraina ar putea primi avioane Gripen la finalul acestui an, sau la începutul anului viitor.
El spune că nu livrare e o problemă, acest lucru se poate face rapid, în termen de o lună, ci provocarea e reprezentată de pregătirea piloților.
Totuși, pilotul instructor amintește că piloți ucraineni începuseră deja pregătirea pe Gripen până la decizia de a fi livrate F-16. El a adăugat că ar fi nevoie între 4 și 6 luni pentru pregătiri de bază în ceea ce privește utilizarea Gripen, atât din partea piloților cât și tehnicienilor de la sol.
În ceea ce privește statele unde s-ar putea face acest lucru, ideal ar fi Suedia, dar o opțiune bună ar fi și Cehia, stat care folosește Gripen și care are o cultură și industrie aeronautică dezvoltate, inclusiv a avioanelor de antrenament.
În ceea ce privește numărul de avioane pe care ucrainenii le-ar putea primi, fostul oficial al Armatei Ucrainene a avansat cifra 18, dar spune că ar putea fi totuși deblocate 40 sau chiar 50 de Gripen pentru Ucraina, amintind totuși că au fost produse doar peste 200 de astfel de avioane.
Gripen ar avea un avantaj important: Armamentul european. Ucrainenii încă nu renunță la rachetele Taurus germane
Avion Saab Gripen și F-16 Fighting Falcon
Întrebat cum va reuși Ucraina să integreze Gripen, F-16 și avioane franceze Mirage 2000, expertul în aviație a afirmat că situația nu e ideală, dar în contextul războiului e necesară. El crede că după război Ucraina ar trebui să se axeze doar pe o flotă formată din F-16 Fighting Falcon, reamintind de numărul mare de F-16 existente pe piață.
Roman Svitan a punctat însă un aspect important: Gripen are un avantaj, poate lansa rachete europene, inclusiv celebrele Taurus germane.
„Fiecare aeronavă poate integra o gamă proprie de arme. De exemplu, Gripen poate lansa Taurus iar Mirage 2000 poate lansa rachete Storm Shadow/Scalp. F-16 operează cu rachete de croazieră JASSM și rachete cu rază lungă M-120. Deci fiecare dintre aceste aeronave va îndeplini sarcina de a lansa armele care ne vor fi transferate împreună cu ele. Se vor completa reciproc în funcție de sarcini”, a explicat acesta, care a adăugat că Gripen pe lângă avantajul de a integra rachete europene, are capacitatea să integreze și unele tipuri de rachete americane.
El a mai afirmat că Gripen are o funcție multirol în contextul în care ar putea fi utilizat și ca bombardier sau avion de atac.
„Pentru aviație nu e ideal să ai trei tipuri de avioane. După război va trebui să ne concentrăm doar pe F-16. Nu avem de unde să cumpărăm 200 de avioane Gripen sau Mirage 2000”, a mai adăugat expertul.
Rusia are sisteme capabile să doboare F-16 sau Gripen
În plan apropiat: Sistemul S-400; în plan secund: Sistemul Pantsir / ministerul rus al apărării
Pilotul ucrainean reamintește că nu există niciun sistem de luptă infailibil.
„Gripen e la fel de vulnerabil ca orice altă aeronavă dacă inamicul deține tehnologia de detectare și lovire cu rază lungă de acțiune. Rușii au mecanisme, sisteme și rachete care pot distruge avioane. Apărarea antiaeriană a Rusiei va funcționa la capacitate maximă.
Prin urmare (n.r. - avioanele occidentale) vor îndeplini misiuni în afara razei de acțiuni a apărării ruse, distrugând-o treptat și ajutând trupele de la sol”, a punctat pilotul ucrainean, care a precizat că avioanele occidentale vor ajuta Ucraina și să intercepteze rachetele lansate de ruși spre obiective militare și civile.
„Apoi, în funcție de numărul acestor aeronave, în cazul în care vom dobândi superioritatea aeriană și vom reuși să distrugem sistemele de apărare antiaeriene, avioanele vor putea fi utilizate și pentru lovituri la sol împotriva transportului logistic rus”, a conchis fostul oficial al Armatei Ucrainei.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News