Avioane F-35 cu rachete Meteor, dintr-un capăt în altul al Flancului? O soluție ce ar putea fi aleasă nu doar de România

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Imagine concept, avion F-35 Lightning II lansând o rachetă Meteor. Photo source: MBDA
Imagine concept, avion F-35 Lightning II lansând o rachetă Meteor. Photo source: MBDA

Nu mai e niciun secret avionul de generația a 5-a F-35 Lightning II s-a transformat într-o poveste de succes în Europa. Multe state au semnat deja contracte pentru F-35, în timp ce altele se pregătesc să o facă. Inclusiv România.

România speră că anul acesta va semna contractul pentru F-35 Lightning II. Sigur că e prea devreme să discutăm despre ce armament va fi pe viitoarele F-35 ale României, dar știm deja că există companii interesate de acest subiect.

Într-o primă fază vor fi achiziționate 32 de avioane F-35 Lightning II. F-35 va fi de altfel cel mai scump program de înzestrare din istoria țării noastre. 

Costul acestui program multianual, ce va fi derulat strict din bugetul MApN, este de aproximativ 6.5 miliarde USD, dar fără TVA. Programul de înzestrare a Forțelor Aeriene Romane cu F-35 a fost aprobat de CSAT iar în prezent se află în ultima fază de documentație, urmând semnarea contractului.

În marja expoziției internaționale BSDA 2024, care a avut loc în România în luna mai a anului acesta, DefenseRomania a discutat cu oficialii gigantului european MBDA și despre planurile de viitor.

2. F-35 al Fo... (whatsapp-image-2024-05-22-at-21-34-40-4_02623200.jpeg)

F-35 al Forțelor Aeriene americane din Europa (USAFE) expus la BSDA 2024 de către Lockheed Martin. Photo source: DefenseRomania

Iar Arnaud Rousset, vicepreședinte MBDA Europa, ne-a vorbit de racheta de ultimă generație aer-aer Meteor, produsă de MBDA. O rachetă integrată pe diferite tipuri de avioane de luptă, inclusiv F-35.

„Interesul MBDA e să livrăm capabilitățile către statele care au nevoie de ele. În mod cert dacă un anume minister al Apărării ne cere să dezvoltăm un anume produs cu anumite specificații o vom face, dar beneficiul pentru aliați e să împărtășească un singur produs pentru a-l integra pe mai multe platforme”, ne-a precizat oficialul MBDA, care a dat exemplul rachetei aer-aer Meteor, integrată pe mai multe avioane, precum Gripen, Eurofighter, Rafale și F-35. 

MBDA a integrat deja rachetele de ultimă generație Metero pe F-35 ale Italiei și Marii Britanii.

 

În Polonia MBDA a prezentat o rachetă aer-aer Meteor integrată pe F-35 Lightning II

 

Interesant e că săptămâna trecută în cadrul expoziției de armament MSPO care a avut loc la Kielce, în Polonia, și la care publicația noastră a participat la invitația și cu sprijinul Ambasadei Poloniei la București, cei de la MBDA au prezentat un F-35 cu o rachetă Meteor integrată. 

Asemenea României, Polonia achiziționează și ea F-35 Lightning II, dar ea e mult mai avansată în program. Astfel, MBDA e interesată de integrarea rachetelor Metero pe avioane F-35 din nordul până în sudul Flancului Estic, atât în Polonia cât și în România.

1. Machetă a ... (f-35-meteor-mbda_26003000.jpeg)

Machetă a F-35 Lightning II cu o rachetă Meteor integrată, prezentată de MBDA la expoziția MSPO din Kielce, Polonia. Photo source: DefenseRomania

De precizat că Polonia a ales tot 32 de avioane F-35 Lightning II. Varșovia a încheiat contractul în 2022, un acord ce s-a ridicat la 4.6 miliarde de dolari pentru avioanele din configurația convențională F-35A, cu decolare și aterizare normală. România a optat tot pentru F-35A.

Recent primul avion F-35A „Husarz” al Forțelor Aeriene poloneze a fost prezentat oficial de către Lockheed Martin.

Trebuie precizat că și cei de la Lockheed au prezentat în cadrul expoziției din Polonia integrarea rachetelor anti-navă AGM-158C LRASM și aer-sol Joint Air-to-Surface Standoff Missile (JASSM) pe F-35.

În ceea ce privește racheta aer-aer Meteor, dezvoltată de MBDA, ea este o versiune modernă de rachetă tactică aer-aer cu bătaie dincolo de raza vizibilității directe, care poate funcționa în cele mai ostile medii. Racheta poate angaja cu succes o mare varietate de ținte, de la avioane de luptă la UAV-uri mici și rachete de croazieră, la distanțe de peste 150 km, capabilă să atingă viteze de peste Mach 4.

Meteor a fost dezvoltată pentru a oferi o capacitate superioară de interceptare și eliminare a țintelor la distanțe mari. Proiectată pentru a învinge avioanele de luptă, dronele și alte amenințări aeriene, Meteor este considerată una dintre cele mai avansate rachete beyond-visual-range (BVR) din lume.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel