Într-un interviu oferit publicaţiei ruse Lenta.ru, Dandikin caracterizează F-16 ca fiind un formidabil avion de luptă ușor monomotor, de generația a patra, produs în SUA.
El a subliniat utilizarea pe scară largă a acestor avioane de vânătoare nu numai în SUA, ci și în rândul națiunilor NATO, evidențiind capacitatea acestor aeronave de a lansa diferite tipuri de arme, inclusiv rachete cu rază lungă de acțiune.
Cu toate acestea, Dandikin a menționat că procesul de livrare a două-trei escadrile de avioane de vânătoare necesită mult timp și implică crearea unei infrastructuri la sol și o pregătire cuprinzătoare a piloților.
Utilizarea avioanelor F-16 de către Forțele Aeriene Ucrainene ar putea duce la o potențială escaladare
El a mai explicat că aceste F-16, din cauza cerințelor privind mentenanţa şi modul de operare, diferite față de avioanele ex-sovietice pe care Ucraina încă le operează, este posibil să fie utilizate abia la începutul anului viitor. Din interviul acordat de expertul rus pentru publicaţia Lenta.ru nu a lipsit şi teza propagandei ruse că utilizarea avioanelor F-16 de către Forțele Aeriene Ucrainene ar putea duce la o potențială escaladare a conflictului.
Dandikin a avertizat că utilizarea avioanelor F-16 de către Forțele Aeriene Ucrainene ar putea duce la o potențială escaladare a tensiunilor pe linia frontului. Cu toate acestea, expertul militar rus a afirmat că propriile aeronave de luptă ale Forţelor Aeriene Ruse, în special avionul de luptă Su-35, ar putea reprezenta o provocare semnificativă pentru F-16.
Anterior, Anatoli Matvichuk, colonel în retragere și fost ofițer al forțelor speciale ruse, a declarat pentru publicaţia rus de propagandă Izvestia că furnizarea de avioane F-16 către Ucraina nu ar produce schimbări substanțiale pe linia frontului.
Între timp, secretarul de stat american Anthony Blinken a confirmat primirea de către Ucraina a avioanelor de vânătoare F-16, dar a precizat că transferul acestora la Kiev va dura câteva luni.
SUA consideră că F-16 nu vor putea schimba semnificativ situația pe frontul din Ucraina
Blinken a subliniat, de asemenea, importanța critică a pregătirii adecvate a armatei ucrainene pentru operarea acestor avioane de vânătoare. În aceeași zi, Oleksii Reznikov, Ministerul ucrainean al Apărării, a anunțat că pregătirea piloților din cadrul Forțelor Aeriene Ucrainene pentru F-16 va începe în luna august.
Jake Sullivan, asistent al președintelui Statelor Unite pentru securitate națională, a exprimat la 21 iulie că, deși livrările de F-16 sunt semnificative din punct de vedere strategic, este puțin probabil că acestea să modifice drastic cursul conflictului.
Oficialul american a îndemnat la temperarea așteptărilor cu privire la utilitatea şi eficientă avioanelor de luptă F-16 pe frontul din Ucraina.
Recent, generalul Valeri Zalujnîi, comandant șef al Forțelor Armate Ucrainene și membru al Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, a lansat un apel fervent pentru ca statele occidentale să grăbească furnizarea de avioane F-16.
Zalujnîi a comparat situația în care se afla acum Ucraina cu cea a țărilor occidentale, sugerând că acestea nu ar îndrăzni să inițieze o contraofensivă fără a-și asigura mai întâi superioritatea aeriană. Generalul ucrainean și-a exprimat nemulţumirea în timp ce Kievul încearcă să facă același lucru, dar așteaptă livrarea acestor avioane de luptă F-16.
Comandantul șef al Forțelor Armate Ucrainene este de părere că ar fi suficientă chiar și o mică flotă de avioane de luptă F-16, legând furnizarea acestora direct de succesul contraofensivei actuale a Ucrainei. Afirmația sa este însă îndrăzneață și îndoielnică.
În ciuda faptului că este un avion de luptă multi-rol avansat, o mână de F-16 nu poate asigura de una singură superioritatea aeriană a Ucrainei. De asemenea, ele nu reușesc să ofere o garanţie viabilă că armata ucraineană poate rupe apărarea puternic fortificată a Rusiei. A complica și mai mult ofensiva Ucrainei nu este un plan înțelept.
Recent, John Kirby, coordonatorul american pentru comunicare strategică din cadrul Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă, a precizat că ucraina ar putea primi avioane de luptă occidentale F-16 până la sfârșitul acestui an.
Cu toate acestea, oficialul american a precizat că este puțin probabil ca avioanele de luptă să poată schimba singure semnificativ cursul ostilităților.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News