Aerodromuri rusești sunt în vizorul aviației ucrainene: Ucraina poate utiliza avioanele F-16 şi dincolo de graniţele sale

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
F-16 Fighting Falcon sub comanda Ucrainei. Photo: ZSU via Militarnyi
F-16 Fighting Falcon sub comanda Ucrainei. Photo: ZSU via Militarnyi

Avioanele ucrainene F-16 sunt acum oficial autorizate să țintească aerodromurile rusești. Acest anunț a fost făcut de ministrul olandez al apărării, Ruben Brekelmans, la sosirea sa în contextul reuniunii miniștrilor apărării din cadrul NATO de la Bruxelles. Țările de Jos au furnizat deja Ucrainei avioane F-16, care sunt în prezent utilizate în operațiuni active de luptă, a confirmat Brekelmans.

Acesta a precizat în continuare că primul lot de avioane F-16 a fost deja livrat Ucrainei și este utilizat în mod regulat. În timp ce Țările de Jos se așteaptă ca Ucraina să respecte legislația internațională, Brekelmans a subliniat că nu au fost stabilite limite specifice cu privire la cât de departe pot opera aceste aeronave militare, în special atunci când vine vorba de apărarea suveranității Ucrainei.

„Dreptul internațional nu se oprește la graniță sau chiar la 100 de kilometri de graniță”, a remarcat Brekelmans. „Așa că permitem Ucrainei să folosească aceste F-16 pentru autoapărare, ceea ce ar putea include interceptarea rachetelor rusești sau țintirea, de exemplu, a aerodromurilor de pe teritoriul rusesc”.

Această decizie oferă Ucrainei o mai mare flexibilitate în ceea ce privește atacarea facilităților militare strategice ale trupelor ruse, chiar dacă acestea sunt situate în afara granițelor Ucrainei. Țintele ar putea include aerodromuri militare rusești care joacă un rol vital în susținerea logistică a trupelor ruse.

Printre țintele strategice vizate pe teritoriul Rusiei s-ar putea număra aerodromurile din Kursk și Belgorod, care sunt extrem de importante în ceea ce privește aprovizionarea forțelor ruse din apropierea liniei frontului, precum și alte complexe militare mai mari care oferă sprijin vital pentru operațiunile aviației ruse.

La 1 august, The Times a relatat, citând o sursă anonimă, că Ucraina a primit șase avioane de luptă F-16 din Țările de Jos. Această țară intenționează să trimită un total de 24 de avioane în Ucraina, alte 18 avioane fiind destinate centrului european de antrenament din România.

Vladimir Putin a declarat că furnizarea de noi arme Ucrainei, inclusiv avioane F-16, nu va modifica în mod fundamental echilibrul de forțe pe câmpul de luptă, ci va servi doar la prelungirea conflictului. Putin a adăugat că, dacă Ucraina primește aceste avioane de luptă, acestea vor avea aceeași soartă ca și alte echipamente militare furnizate de Occident - probabil vor fi distruse în luptă.

Ucraina urmează să primească un total de 79 de avioane de luptă F-16, promise de mai multe națiuni, principalii contribuitori fiind Țările de Jos, Danemarca și Norvegia. Primul lot de livrări a avut loc în august 2024, cele șase avioane oferite Țările de Jos ajungând deja în mâinile Ucrainei.

Alte 20 de avioane sunt așteptate până la sfârșitul anului. Deși aceste aeronave vor spori semnificativ capacitățile aeriene ale Ucrainei, o provocare majoră rămâne lipsa piloților calificați și a infrastructurii necesare pentru susținerea flotei.

Forțele Aeriene Ucrainene se pregătesc să integreze pe noua lor flotă de avioane F-16 rachete aer-sol de ultimă generație, sporindu-și și mai mult capacitatea de a ținti obiectivele strategice rusești. Aceste avioane vor fi echipate cu sisteme de arme de ultimă generație, inclusiv rachete AGM-88 HARM din SUA, concepute pentru a distruge sistemele inamice de apărare aeriană, și rachete de croazieră Storm Shadow, care au o rază de acțiune de peste 250 de kilometri.

Aceste arme avansate ar putea fi utilizate pentru atacuri de precizie asupra unor ținte strategice precum baze aeriene rusești, instalații militare și concentrări de trupe aflate în estul Ucrainei și chiar pe teritoriul Rusiei, sporind considerabil capacitățile de atac la distanță ale Ucrainei împotriva unor obiective de mare importantă.

Avioanele F-16 livrate Ucrainei au fost modernizate în cadrul programului Mid-Life Update [MLU], derulat între 2003 și 2005. Această actualizare a adus avionică îmbunătățită, sisteme radar mai bune și capacitatea de a lansa muniții ghidate cu precizie pentru atacurile la sol.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel