Avioane F-15 israeliene au lovit cel mai mare port yemenit, ca răspuns la atacul rebelilor houthi din Tel Aviv

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Israelul a lovit sâmbătă ținte militare în portul Hodeida din Yemen, a declarat armata israeliană, la o zi după ce o dronă lansată de Houthi a lovit centrul economic israelian Tel Aviv.

Israelul a efectuat în această sâmbătă un atac asupra portului yemenit Hodeida.

Bombardamentul a fost efectuat cu avioane F-15 și a urmărit să împiedice livrările de arme iraniene către rebelii houthi, au declarat un purtător de cuvânt al armatei israeliene şi ministrul israelian al apărării Yoav Gallant.

Un oficial militar israelian a declarat că au fost lovite două ținte, inclusiv infrastructura energetică. Israelul și-a informat aliații înaintea atacului.

Al-Masirah TV, principalul canal Houthi, a raportat că atacurile au vizat instalațiile petroliere ale portului și că au existat victime.

"Portul Hodeida este folosit de rebelii houthi ca rută de intrare a armelor din Iran în Yemen", prin urmare este o ţintă legitimă pentru Israel, a spus în faţa presei purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Nadav Shoshani.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a urmărit operaţiunea împreună cu ministrul apărării, Yoav Gallant, şi cu şeful Statului Major, Herzi Halevi, după cum arată imaginile din Centrul de Comandă al Forţelor Aeriene israeliene difuzate de biroul său la o oră şi jumătate după raidul aerian.

Atacul asupra Yemenului a stârnit temeri că războiul din Gaza ar putea deveni un conflict regional mai larg.

„Focul care arde în prezent în Hudaida poate fi văzut în tot Orientul Mijlociu”, a declarat ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant. „Houthii ne-au atacat de peste 200 de ori. Imediat ce au făcut rău unui cetățean israelian, i-am atacat. Și o vom face oriunde când va fi necesar”.

Consiliul Politic Suprem al mișcării Houthi din Yemen a amenințat cu un „răspuns eficient” la atacurile aeriene israeliene.

Vineri, o dronă de fabricație iraniană lansată din Yemen a lovit centrul Tel Avivului. Un bărbat a fost ucis în atac, patru persoane au fost rănite, iar houthi și-au revendicat responsabilitatea.

Potrivit presei israeliene, drona nu a fost doborâtă din cauza unei erori umane. Pentru că nu au fost luate măsuri împotriva dronei, nu au sunat nicio sirene de avertizare, a scris The Times of Israel (Tol). Israelul are un sistem de apărare aeriană cu mai multe straturi capabil să intercepteze amenințările de la rachete balistice cu rază lungă de acțiune până la drone și rachete cu rază scurtă de acțiune.

Pe lângă atacurile asupra Israelului, rebelii houthi, susţinuţi de Iran şi care controlează partea de vest a Yemenului, lansează cu regularitate de la sfârşitul anului trecut atacuri cu drone şi rachete asupra navelor comerciale în Marea Roşie şi în Golful Aden. Ei motivează aceste atacuri ca acţiune de solidaritate faţă de palestinienii din Fâşia Gaza.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel