Avioane de luptă și nave, inclusiv submarine ale SUA și Marea Britanie au lansat o operațiune împotriva Houthi în Yemen

Darius Muresan |
Data publicării:
Foto: U.S. Navy
Foto: U.S. Navy

Joe Biden a anunţat joi că Statele Unite şi Regatul Unit "au efectuat cu succes lovituri împotriva mai multor ţinte din Yemen, folosite de rebelii houthi pentru a pune în pericol libertatea navigaţiei" în Marea Roşie, notează Agerpres, care citează AFP.

Publicitate

Preşedintele american a precizat că această operaţiune "defensivă", realizată ca răspuns la atacurile houthi asupra navelor comerciale din această zonă crucială pentru comerţul mondial, a beneficiat de "sprijinul" mai multor ţări.

El a avertizat, într-un comunicat, că "nu va ezita" să "ordone alte măsuri", dacă este necesar.

Potrivit presei internaționale, la operațiune au participat nave de luptă, submarine și avioane militare, care au lovit puncte ale Houthi în Yemen.

Loviturile sunt "un răspuns direct la atacurile fără precedent ale houthi", a asigurat el, referindu-se la un total de "27 de atacuri" care au afectat "peste 50 de naţiuni" şi "au forţat peste 2.000 de nave" să-şi schimbe ruta pentru a evita zona.

Preşedintele american a reamintit că, împreună cu alte ţări, Statele Unite au emis un "avertisment fără echivoc" rebelilor săptămâna trecută şi a reamintit că miercuri Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a adoptat o rezoluţie prin care li se cere să înceteze atacurile lor.

Rebelii houthi, apropiaţi de Iran şi care controlează o mare parte a Yemenului, şi-au intensificat recent atacurile cu rachete şi drone în Marea Roşie, lângă strâmtoarea strategică Bab el-Mandeb, care separă Peninsula Arabică de Africa.

 

Marea Britanie confirmă participarea la coaliția internațională împotriva Houthi în Yemen



La rândul său, premierul britanic Rishi Sunak a declarat că atacurile americane şi britanice împotriva rebelilor houthi yemeniţi au fost "limitate, necesare şi proporţionale".

"În pofida avertismentelor repetate din partea comunităţii internaţionale, houthii au continuat să efectueze atacuri în Marea Roşie, din nou în această săptămână împotriva navelor de război britanice şi americane. Acest lucru nu poate continua (...) Prin urmare, am luat măsuri limitate, necesare şi proporţionale în legitimă apărare", a spus el într-un comunicat.

Statele Unite şi aliaţii lor au afirmat că doresc să "restabilească stabilitatea în Marea Roşie" în urma atacurilor americane şi britanice asupra rebelilor houthi din Yemen, care şi-au intensificat atacurile asupra navelor din această zonă esenţială pentru comerţul internaţional.

"Obiectivul nostru rămâne dezescaladarea tensiunilor şi restabilirea stabilităţii în Marea Roşie", se spune într-un comunicat comun care implică Statele Unite, Australia, Bahrein, Canada, Danemarca, Germania, Olanda, Noua Zeelandă, Coreea de Sud şi Regatul Unit.

Atacurile americane şi britanice împotriva houthiilor din Yemen au vizat radare şi infrastructură de drone şi rachete, pentru a le reduce capacităţile de a ataca nave comerciale în Marea Roşie, a declarat joi ministrul american al apărării, Lloyd Austin.

"Această operaţiune are ca scop să perturbe şi să deterioreze capacitatea houthilor de a pune în pericol marinarii şi de a ameninţa comerţul internaţional într-una dintre cele mai importante pasaje maritime din lume", a declarat şeful Pentagonului într-un comunicat. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel