Avioane de luptă israeliene au bombardat masiv sudului Libanului. O sută de lansatoare de rachete au fost distruse

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: Israeli Air Force
Sursa foto: Israeli Air Force

Avioane de luptă israeliene au efectuat joi seara cele mai intense lovituri asupra sudului Libanului în aproape un an de război.

În operațiunea din seara de joi, armata israeliană a declarat că avioanele sale au lovit, în decurs de două ore, o sută de lansatoare de rachete multiple în sudul Libanului, care erau pregătite să tragă spre Israel, arată Reuters.

Trei surse de securitate libaneze au spus că acestea au fost cele mai grele lovituri aeriene de la începutul conflictului în octombrie 2023.

Barajul intens al aviației israeliene a fost pregătit de atacurile hibride ale Israelului de la începutul săptămânii. Astfel, o acțiune complexă atribuită de Liban și Hezbollah Israelului, a vizat mii de stații de emisie-recepție și pagere folosite de membrii Hezbollah, care au explodat concomitent, ucigând 37 de persoane și rănind aproximativ 3.000 de persoane.

Bombardamentul a inclus peste 52 de lovituri în sudul Libanului după ora 21:00, a declarat agenția de știri de stat a Libanului NNA. Nu s-au raportat imediat victime

Armata israeliană a promis că va continua să atace Hezbollah și a declarat că atacurile sale de joi au lovit mai multe ținte în sudul Libanulu, printre care aproximativ 100 de lansatoare de rachete cu aproximativ 1.000 de proiectile care erau gata de lansare.

Ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant a declarat că Israelul va continua acțiunile militare împotriva Hezbollah.

 

SUA și Marea Britanie îndeamnă la reținere

 

Casa Albă a spus că o soluție diplomatică este realizabilă și urgentă, iar Marea Britanie a cerut o încetare imediată a focului între Israel și Hezbollah. SUA „îngrijorată de potențiala escaladare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, într-un briefing.

Într-o declarație TV liderul Hezbollah Hassan Nasrallah a spus că exploziile dispozitivelor de marți și miercuri „au depășit toate liniile roșii”.

El a spus că atacurile „ar putea fi considerate crime de război sau o declarație de război”.

Israelul nu a comentat în mod direct exploziile, despre care surse de securitate spun că au fost efectuate probabil de agenția sa de spionaj Mossad, care are o lungă istorie de a efectua atacuri sofisticate pe pământ străin.

Misiunea libaneză la ONU a declarat într-o scrisoare adresată Consiliului de Securitate joi că Israelul este responsabil pentru detonarea dispozitivelor prin mesaje electronice și explozivi implantați în ele înainte de a ajunge în Liban, în conformitate cu teoriile care au circulat de la explozii.

Consiliul de Securitate, format din 15 membri, urmează să se întrunească vineri în legătură cu exploziile.

Premierul libanez Najib Mikati a cerut Consiliului de Securitate să adopte o poziţie fermă pentru a opri „agresiunea” şi „războiul tehnologic” al Israelului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel