Avioane de luptă britanice Eurofighter ar putea oferi protecție în Marea Neagră navelor civile. Marea Britanie ia în calcul patrularea în regiune

Ionel Copcea |
Data publicării:
Avion de luptă britanic Eurofighter Typhoon. Foto: Royal Air Force via ITV
Avion de luptă britanic Eurofighter Typhoon. Foto: Royal Air Force via ITV

Cotidianul britanic The Daily Telegraph a informat, pe 08.09.2023, citând surse din biroul premierului Rishi Sunak, că Forțele Aeriene ale Marii Britanii s-au angajat să protejeze navele cu cereale ucrainene din Marea Neagră, după încetarea acordului privind cerealele.

Astfel, în ultimele săptămâni, avioanele britanice au patrulat în spațiul aerian situat deasupra Mării Negre, pentru a preveni atacurile asupra navelor civile.

“În ultimele săptămâni, avioanele britanice au patrulat deasupra Mării Negre, pentru a împiedica eventuale lovituri asupra navelor civile”, a precizat una dintre sursele jurnalului britanic.

Potrivit ziariștilor britanici, Ministerul Apărării din Marea Britanie și-a intensificat acțiunile în această regiune, după încetarea acordului privind cerealele pe 17 iulie. După cum au declarat sursele din biroul primului-ministru, Londra intenționează să-și folosească toate capacitățile de supraveghere, cercetare și culegere de informații pentru a urmări activitățile armatei ruse în Marea Neagră.

Recent, președinții Federației Ruse și Turciei, Vladimir Putin și Recep Tayip Erdogan, au discutat la Soci despre revenirea la acordul privind cerealele. De această dată, liderul de la Kremlin a refuzat propunerea Turciei și a propus trecerea de la un format cvadrilateral de cooperare la unul bilateral, fără Ucraina și ONU.

 

În prezent există un singur culoar în Marea Neagră nesecurizat, care trece prin apele teritoriale ale României și Bulgariei

 

Comentariul autorului: În ultimele săptămâni, mai multe nave civile încărcate cu cereale au trecut din porturile ucrainene prin Marea Neagră, ajungând în siguranță în zona Strâmtorii Bosfor, de unde și-au continuat deplasarea către porturile de destinație.

Deplasarea navelor se desfășoară pe un culoar nesecurizat propus de reprezentanții ucraineni, care trece prin apele teritoriale ale României și Bulgariei.

Probabil că, cea mai mare amenințare pentru securitatea navelor civile este reprezentată de minele aflate încă în derivă zona Mării Negre.

În ceea ce privește partea rusă, după ce inițial a anunțat o blocadă asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră, aceasta și-a mai nuanțat poziția. Astfel, ministrul de externe, Serghei Lavrov, a declarat recent că Rusia nu se opune exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră, dar nu mai dorește existența unor culoare umanitare prin apele neutre, care acuză rușii că ar fi fost folosite de partea ucraineană pentru executarea unor atacuri cu drone maritime asupra unor nave sau obiective rusești din regiune.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel