Avioane de luptă americane F-15E Strike Eagle au fost desfășurate în România și Bulgaria

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Avioanele americane F-15E Strike Eagle s-au întors, pe 1 noiembrie, după aproape două săptămâni, la bazele aeriene Borcea și Graf Ignatievo din  România respectiv Bulgaria.

Aeronavele respective aparțin Escadrilei 336 de Luptă, Aripa 4 Luptă, Baza Aeriană Seymour Johnson, Carolina de Nord și au fost dislocate în sud-estul Europei pentru a doua fază a operației Castle Forge, potrivit unui comunicat de presă al Forțelor Aeriene ale SUA din Europa și Africa (USAFE).

 

Castle Forge este o operație multinațională, condusă de USAFE

 

Principalele scopuri ale acesteia sunt exersarea dislocării rapide a forțelor în locații înaintate, creșterea angajamentului SUA față de apărarea colectivă în regiunea Mării Negre și  perfecționarea interoperabilității între aliați.

În plus, Castle Forge demonstrează capacitatea NATO de a răspunde la situații de criză, printr-o prezență flexibilă, capabilă să asigure menținerea securității și stabilității în regiune.

Aeronavele F-15E Strike Eagles au sosit inițial la baza aeriană Larissa, Grecia, pe 6 octombrie, pentru prima fază a operației Castle Forge, unde s-au antrenat alături de avioane F-16 Fighting Falcons ale Forțele Aeriene Elene.

În perioada 18-22 octombrie, operația s-a extins în Bulgaria și România, avioanele de luptă americane operând din bazele Graf Ignatievo și Borcea.

După întoarcerea la baza aeriană Larissa, operația s-a axat pe cooperarea cu Marina elenă, care a sprijinit intrarea distrugătorului american USS Porter (DDG 78) în Marea Neagră, într-o patrulă de rutină.

 

Antrenamentele aeronavelor F-15 vor continua în România și Bulgaria în următoarele zile

 

„Castle Forge este una dintre cele mai bune oportunități pe care le-am avut de a testa modul în care proiectăm puterea aeriană din locații cu diferite niveluri de capacitate și sprijin”, a declarat generalul Jeff Harrigian, comandant atât al USAFE cât și al Comandamentului Aerian Aliat al NATO.

„Pe măsură ce această operație continuă, creștem complexitatea, viteza și flexibilitatea mișcărilor noastre – și o facem împreună cu aliații noștri – pentru că exact așa am lupta dacă am fi solicitați”, a mai precizat Harrigian.

Potrivit Comandamentului SUA din Europa (EUCOM), operația Castle Forge are trei faze și implică desfășurarea în baze operate de aliații NATO din regiunea Mării Negre.

Comentariul autorului: Despre operația Castle Forge nu s-a cunoscut nimic până în primele zile ale lunii octombrie. Prezența avioanelor de luptă americane F-15 în sud-estul Europei a luat oarecum prin surprindere Rusia, care s-a văzut nevoită să trimită în regim de urgență două fregate purtătoare de rachete Kalibr în Marea Mediterană, care să îi crească capacitatea de lovire asupra noilor forțe americane.

Încă nu se cunoaște dacă aeronavele F-15, care au o capacitate de lovire și autonomie mai mari decât F-16, vor rămâne permanent la baza aeriană Larissa din Grecia, dar USAFE a anunțat că, în cadrul operației Castle Forge, se va atinge Capacitatea de Operare Inițială (Initial Operating Capability – IOC) a USAF, în ceea ce privește desfășurarea rapidă a unor mici unități de luptă în locații înaintate - conceptul  Agile Combat Employment (ACE).

În acest sens, este de menționat că Aripa 48 Luptă dislocată în Marea Britanie, singura din Europa care este înzestrată cu F-15, a atins în septembrie Capacitatea de Operare Inițială în modul de operare Agile Combat Employment (ACE).

În paralel cu operația aeriană Castle Forge, Forțele Navale ale SUA din Europa desfășoară o altă operație în sud-estul Europei. În acest scop, au fost dislocate în Marea Neagră distrugătorul Porter din clasa Arleigh Burke și nava comandant a Flotei a șasea americane, USS Mount  Whitney.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel