Comandantul Forțelor Terestre ale Ucrainei, generalul-colonel Oleksandr Sîrski, a declarat, vineri, că armata ucraineană are nevoie de mai multe avioane de luptă, cum ar fi avioanele de atac americane A-10 pentru a sprijini infanteria și avioanele care ar putea lansa rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune.
Syrskyi a vorbit cu Reuters într-un interviu exclusiv acordat într-o locație nedezvăluită din nord-estul orașului Harkov.
„Aș vorbi despre A-10 ca opțiune dacă ni se vor da... aceasta nu este o aeronavă nouă, ci una de încredere, care a confirmat în multe războaie și care are o paletă largă de arme împotriva țintelor terestre, fiind de mare ajutor infanteriei proprii”, a declarat Sîrski.
A-10 Thunderbolt este o aeronavă de atac subsonică produsă în Statele Unite, care este în serviciu încă din anii 1970.
Apelul lui Sîrski pentru mai multe avioane vine în momentul în care un nou pachet major de ajutor militar al SUA pentru Kiev a fost oprit de disputele interne din Congresul SUA.
Potrivit generalului ucrainean, A-10 va oferi un sprijin crucial forțelor terestre în timp ce încearcă să preia inițiativa împotriva unui inamic bine înzestrat cu tehnică de luptă.
AH-64 Apache / foto: Lockheed Martin / Facebook
„Este pentru distrugerea țintelor terestre: tancuri, artilerie... tot ceea ce luptă împotriva infanteriei”, a spus el.
Sîrski a adăugat că elicopterele de atac precum AH-64 Apache și AH-1 Super Cobra, precum și UH-60 Black Hawk, ar putea juca, de asemenea, un rol important.
A-10 Warthog , un excelent avion de luptă
La puțin timp după începerea invaziei ruse, Ucraina a ridicat posibilitatea de a obține cel puțin o sută de avioane de atac A-10 Warthog retrase din serviciul Forțelor Aeriene americane. Fostul ministru ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a solicitat același lucru, în decembrie 2022. Cererea ucraineană pentru A-10 Warthog, supranumit „ucigașul de tancuri”, a fost susținută și de foști înalți oficiali militari americani, inclusiv generalul Philip Breedlove, fost comandant suprem aliat în Europa.
Președintele ucrainean [Volodimir Zelenski] are „dreptul să ceară mai multă putere aeriană. Este necesară încetinirea sau oprirea coloanelor blindate rusești. Statele Unite ale Americii au cea mai eficientă armă pentru aceasta: aeronava A-10 a Forțelor Aeriene ale SUA. […] A fost proiectat să funcționeze în Europa de pe aerodromuri minim pregătite. Convertirea piloților pe acest avion este ușoară. Doar pictați semnele ucrainene și livrați aceste avioane. S-ar putea face în câteva zile”, a argumentat Everett Pyatt, fost secretar adjunct al Marinei SUA, pe 2 martie 2022.
SUA au refuzat la vremea respectivă solicitarea, spunând că întrebuințarea A-10 în războiul din Ucraina nu are „sens” din cauza vulnerabilității aeronavei într-un mediu mai contestat decât în trecut.
Conceput în jurul tunului GAU-8 Avenger Gatling de 30 mm, capabil să tragă până la 3.900 de proiectile pe minut, A-10 Warthog poate transporta mai mult de 7 tone de muniție, inclusiv bombe ghidate, rachete Hydra-70 [sau Zuni] și rachete AGM-65 Maverick. În august anul trecut, testele au demonstrat că poate lansa până la 16 bombe GBU-39 cu diametru mic, o muniție ieftină ghidată care poate lovi o țintă la o distanță de peste 70 km. Avionul are o manevrabilitate foarte mare la viteze și altitudini mici, fiind extrem de eficient împotriva blindatelor.
Primele avioane F-16 sunt așteptate să sosească în Ucraina în acest an, dar impactul lor asupra războiului ar putea fi limitat de aviația rusă. Totuși, de când a început acest război ucrainenii au compensat lipsurile și cu o mare inventivitate, iar o combinație de F-16 și A-10 ar putea fi luată în calcul pentru a permite F-16 să pătrundă mai adânc în dispozitivul rusesc pentru a lovi obiectivele strategice.
Situația pe front este în echilibru, trupele ruse și ucrainene reușind să se contracareze reciproc. După ce forțele ucrainene au încheiat toamna trecută fără realizări majore contraofensiva începută în iunie 2023, rușii au reluat operațiile ofensive dar fără succes, fiecare parte fiind acum în căutarea a ceva care să-i asigure un avantaj chiar și la nivel tactic sau pe termen scurt. Fiecare se adaptează rapid la ce face celălalt, nefiind timp pentru dezvoltări majore care să schimbe jocul.
Potrivit generalului Sîrski, în prezent, forțele ruse atacă continuu în mai multe părți ale frontului, iar forțele ucrainene efectuează mici contraatacuri.
„Aceasta este o apărare activă atunci când nu stăm doar în defensivă, ci și contraatacăm constant și, în unele direcții, trecem la ofensivă”, a spus el. — Și inamicul știe asta.
Pe lângă solicitările pentru mai multe avioane, Ucraina le-a cerut aliaților să accelereze aprovizionarea cu muniție de artilerie, despre care unele unități s-au plâns că se epuizează. Momentan, dronele explozive sunt responsabile pentru cele mai multe lovituri de precizie ale ambelor părți în linia întâi a frontului. „Ne-am dezvoltat o expertiză în acest sens și ne-am adaptat la realitățile noastre zilnice”, a spus Syrskyi.
Întrebat dacă ar putea exista un punct de cotitură în favoarea Ucrainei în acest război, el a spus: "Cred că există întotdeauna șanse. Trebuie doar să le găsiți și să le folosiți".
El a adăugat că este „imposibil” ca Rusia să fi construit apărări robuste peste tot și că au existat întotdeauna puncte slabe datorită terenului și a altor factori.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News