Avioane de cercetare ale NATO monitorizează zona Mării Negre în contextul sărbătoririi Zilei Independenței Ucrainei programată pentru acest weekend

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
RC-135 britanic. Sursă foto: Royal Air Force
RC-135 britanic. Sursă foto: Royal Air Force

Sâmbătă, 24 august, în Ucraina va fi sărbătorită Ziua Independenței, pe fondul creșterii “temperaturii” conflictului cu Rusia, din cauza incursiunii armatei ucrainene în regiunea Kursk și a progreselor înregistrate de trupele ruse în Donbas, în principal pe direcția Pokrovsk.

Comunitatea internațională se așteaptă ca ambele părți implicate în conflict să planifice desfășurarea unor atacuri cu rachete și drone, care să marcheze sau să perturbe festivitățile programate de autoritățile de la Kiev.

În acest context, avioanele de cercetare ale NATO și-au intensificat prezența în zona Mării Negre, în vederea culegerii de informații despre situația trupelor ruse din regiune.

Astfel, vineri, 23 august, un avion de cercetare radioelectronică de tip RC-135W Rivet Joint aparținând Forțelor Aeriene ale Marii Britanii a îndeplinit o misiune specifică în zona litoralului românesc și deasupra apelor neutre ale Mării Negre.

Aeronava, cu numărul de înregistrare ZZ666 și indicativul radio RRR7223, a decolat de la Baza Aeriană Waddington din Marea Britanie și s-a îndreptat spre litoralul României de la Marea Neagră, după care a intrat în zona misiunii de zbor. Avionul a efectuat mai multe treceri într-un raion situat la est de orașul Varna (Bulgaria) și la sud de localitatea Izmail (Ucraina).

De asemenea, în zona Mării Negre a evoluat și un avion de patrulare antisubmarin de tip P-8A Poseidon din cadrul Forțelor Navale ale SUA. Aeronava a decolat de la Baza Aeriană Sigonella de pe insula italiană Sicilia și a patrulat litoralul românesc, pe toată lungimea acestuia. Ca de obicei, avionul american a insistat în zona Deltei Dunării, ieșind pentru scurt timp și deasupra apelor Mării Negre.

Cu numai o zi înainte, pe 22 august, în partea de est a României și în vestul Mării Negre au evoluat mai multe mijloace de cercetare ale NATO și SUA. Este vorba despre o aeronavă AWACS de tip E-3A Sentry (NATO11), un avion de cercetare radioelectronică RC-135W Rivet Joint (JAKE17) și un avion de patrulare antisubmarin P-8A Poseidon.

Probabil că, pe parcursul weekendului, avioanele de cercetare ale NATO vor continua să monitorizeze zona Mării Negre, inclusiv Peninsula Crimeea și Ținutul Krasnodar, unde trupele ruse ar putea pregăti executarea unor noi lovituri asupra unor ținte de pe teritoriul Ucrainei.  

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel