Aviația ucraineană lovește un Punct de Comandă al unui regiment rus din regiunea Belgorod

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Statul Major General (SMG) ucrainean a informat, în dimineața de 23 iulie, că Punctul de Comandă era situat lângă granița cu Ucraina, la nord de orașul Harkov.

„Forțele Aeriene ale Ucrainei, în cooperare cu alte componente ale Forțelor de Apărare, au lovit cu succes punctul de comandă al regimentului inamic de infanterie motorizată, care a fost situat în localitatea Nekhotiivka, regiunea Belgorod. Conform rezultatelor, au fost înregistrate explozii. Ținta a fost lovită cu succes”, a precizat SMG ucrainean pe contul său de Telegram.

 

Un punct de comandă situat periculos de aproape de linia frontului?

 

Regimentul, ca element tactic de luptă, este de fapt o brigadă mai mică, fiind destinat să concentreze o forță de lovire aproape echivalentă pe un front mai îngust decât ar face brigada. La fel ca brigada, regimentul are trei - patru batalioane luptătoare, dar puțin mai mici. Diferența între brigadă și regiment este făcută în principal de unitățile de sprijin mai numeroase la brigadă.

Regimentul este sprijinit în principiu de divizie. Deci, se poate aprecia că punctul de comandă (PC) al unui regiment de infanterie/tancuri este aproape la fel de important ca unul de brigadă luptătoare și, în principiu, ar trebui dispus, cel puțin, în afara razei de lovire a artileriei de 152 / 155 mm care, în medie, este de 25 – 30 km cu proiectile clasice.

Centrul localității Nekhotiivka este situat la 1,2 km de granița cu Ucraina, exact la nord Harkov lângă autostrada E105 dintre orașele Belgorod și Harkov. În această zonă operațională, linia frontului trece  chiar pe granița statală, potrivit celor mai recente informații și, astfel, înseamnă că PC în discuție a fost dislocat la cel mult trei km de linia frontului.

La începutul războiului comandații ruși, de la nivel de regiment în sus, au trăit foarte periculos, fiind nevoiți să vină aproape de linia frontului pentru a se asigura că subordonații lor execută întocmai planurile tactice și operaționale. Mulți au plătit cu viața această abordare care părea că a luat sfârșit. Sau este mai mult de atât?

 

Deci, cu ce avem de-a face la Nekhotiivka?

 

Localitatea Nekhotiivka din Rusia este situată pe mijlocul axei operativ-tactice de atac asupra nordului orașului Harkov, a forțelor ruse. Axa poate fi denumită nord-Harkov. Direcția tactică pe care este situată Nekhotiivka poate fi numită Ruska Lozova, după numele localității de la periferia nordică a Harkovului, pe autostrada E105. Este diferită de direcția tactică Lyptsi, situată la 10 – 11 km est, unde sunt semnalate lupte permanent.

Pe direcția tactică Ruska Lozova au fost raportate lupte doar în primele zile (10 – 11 mai) ale lansării ofensivei ruse în nordul regiunii Harkov. Erau atunci în discuție localitățile ucrainene Kudiivka și Hoptivka  situate la șase respectiv șapte km sud-sudvest de Nekhotiivka. Potrivit hărții din 22 iunie prezentată de ISW (Institute for the Study of War) privind controlul teritoriului, zona Kudiivka - Hoptivka și la sud de ea este controlată de armata ucraineană.

Amenințarea pe direcția Ruska Lozova este mai directă pentru Harkov decât cea de pe direcția Lyptsi, distanța fiind mai mică cu cinci km. Atragerea majorității forțelor ucrainene pe Lyptsi timp de o lună și jumătate de lupte, ar putea creea o falsă impresie că acolo este interesul principal.

 

De ce au preferat ucrainenii să întrebuințeze aviația?

 

Ucrainenii ar fi putut, teoretic, să aducă artileria de 152 / 155 mm pentru a lovi PC rus de la  Nekhotiivka, dar nu au făcut-o.

Una dintre ipoteze ar fi că trupele ucrainene au descoperit recent PC și singurul mijloc, suficient de rapid de întrebuințat, deoarece informațiile se perimă rapid în război, era aviația. În această situație se pune întrebarea de ce nu era artilerie disponibilă în zonă sau dacă era, nu a fost considerată suficient de precisă? Răspunsurile duc la aceeași situație de insuficiență de resurse de artilerie, fie proiectile, fie sisteme, fie uzură mare care generează imprecizie.

O altă ipoteză ar fi că deși, teoretic, zona este în mâinile ucrainenilor, ea este, de fapt, o zonă gri patrulată permanent de UAV-uri ale ambelor părți, iar aducerea unei baterii de artilerie ucrainene la 20 de km de Nekhotiivka reprezintă un risc prea mare. În această situație, amenințarea directă pe Harkov este mai mare decât se lasă să se înțeleagă, rușii putând oricând să activeze direcția tactică Ruska Lozova.

 

Și-au asumat ucrainenii un risc exagerat prin întrebuințarea aviației?

 

Dacă aeronava este în afara apărării antiaeriene ruse, riscul este minim. În această situație avionul/avioanele ucrainene ar fi trebuit să întrebuințeze rachete de croazieră, ceea ce este puțin probabil având în vedere că acestea sunt folosite pentru alte seturi de ținte.

Deci, aviația ucraineană a întrebuințat, foarte probabil, bombe planate, variantele posibile fiind JDAM (SUA), HAMER (Franța) și posibil chiar de producție autohtonă după cum s-a anunțat recent în presa ucraineană. Cooperarea aviației cu forțele armate, menționată în anunțul SMG ucrainean, indică și un probabil grup de cercetare ucrainean infiltrat care a dat coordonatele precise al PC sau a iluminat ținta cu laser. Tot grupul ar fi validat și corectitudinea loviturii.

Avionul/avioanele ucrainene au fost nevoite să se apropie la mai puțin de 60-70 de km de linia frontului în funcție de altitudinea de lansare. Situația poate indica o apărare antiaeriană insuficientă a rușilor în zona respectivă în ceea ce privește sistemele cu rază medie și mare. În acest caz riscul avionului ucrainean de a fi doborât este mai mic iar misiunea este pe deplin justificată.

O anumită urgență în cererea de a ataca cu aviația chiar dacă riscurile sunt mari, ar justifica acțiunea. Urgența ar putea fi un atac iminent rusesc. Perioada mare de inactivitate - o lună și jumătate, pe direcția tactică Ruska Lozova, ar putea indica pregătirea unui atac surpriză.

Desigur, regimentul respectiv nu ar fi avut singur resursele necesare, dar putea fi folosit ca vârf de lance. Presa ucraineană a anunțat duminică aducerea unei brigăzi de infanterie (Brigada 9 din Armata 51) pentru a acționa în regiunea Harkov. Ucrainenii spun că rușii își rotesc forțele epuizate și decimate după o tentativă eșuată de ofensivă. Unde va acționa Brigada 9 nu se cunoaște deocamdată, rușii păstrând inițiativa și alegând cu mare discreție cum, când și la ce intensitate vor ataca.

Majoritatea explicațiilor tind către existența unei anumite urgențe în acțiunea temerară ucraineană. Un risc asumat și o acțiune bine planificată și executată. Dacă ucrainenii au dejucat redeschiderea direcției Ruska Lozova – o miză mare, poate nu vom afla niciodată. În schimb vom afla cu siguranță dacă rușii reiau operațiile la nord de Harkov.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel