Aviația rusă, hăituită la sol cu drone ucrainene. După ce săptămâna trecută au ajuns până la est de Moscova, ucrainenii au lovit azi și un aerodrom de lângă Stalingrad

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
MiG-31, foto: Ministerul Apărării de la Moscova
MiG-31, foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Loviturile cu drone ucrainene asupra bazelor aeriene rusești ne arată cât de devastatoare ar putea fi atacurile cu rachete balistice ATACMS și de croazieră Storm Shadow, în cazul în care Kievul ar primi permisiunea să lovească mai adânc pe teritoriul Rusiei.

În dimineața zilei de 22 august au avut loc explozii în orașul rus Kalach-on-Don din regiunea Volgograd, relatează canalele rusești Telegram, citate de presa ucraineană.

Potrivit informațiilor preliminare, în urma atacurilor u drone, un incendiu a izbucnit pe aerodromul militar Marinivka, situat în satul Oktiabrskîi, la aproximativ 20 de kilometri de orașul Kalach-on-Don din regiunea Volgograd (cunoscută anterior sub numele de Stalingrad).

Presa rusă susține că sistemele de apărare aeriană ar fi doborât cel puțin două drone. Canalul Astra Telegram scrie că una dintre drone a fost doborâtă „ la câțiva kilometri de aerodrom”, iar resturile altei „ au căzut pe o casă din apropiere, ceea ce a provocat un incendiu”.

 

Loviturile de săptămâna trecută asupra aerodromului Savasleika ar fi distrus 3 aeronave importante

Avion de transport rus de tip Il-76. Foto: Ministerul Apărării din Rusia

Dacă în acest caz informațiile sunt încă neclare, lipsind încă informații privind amploarea pagubelor, în cazul loviturii asupra bazei aeriene Savasleika, situată la aproximativ 300 de km est de Moscova, în regiunea  Nizhnîi Novgorod, care a fost atacată masiv cu drone în 13/14 august. Urmare atacului, un depozit de combustibil a fost avariat și o aeronavă MiG-31K/Y ar fi fost avariată, spun ucrainenii.

Mai mult, sursele publicației NV din serviciile de informații ucrainene confirmă că pe 16 august, dronele Direcției Principale de Informații (HUR/GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării, au distrus trei avioane rusești pe aerodromul militar Savasleika. Ar fi vorba de o aeronavă MiG-31K/I și două aeronave de transport IL-76. De asemenea, în urma atacului, conform datelor serviciului de informații, încă cinci avioane au fost avariate - probabil MiG-31.

Dacă informațiile se confirmă, lovitura ar fi una extrem de serioasă pentru Foțele Aerospațiale ruse, care se bazează pe aeronava MiG-31 pentru a lansa rachete moderne, precum Kinjal asupra țintelor ucrainene.

Pe 14 august, Statul Major al Forțelor Armate a raportat că Forțele de Apărare au reușit să lovească patru aerodromuri rusești: din Voronej, Kursk, Savasleika și Borisoglibsk.

Baza aeriană Savasleika este, așa cum plastic o numesc experții ucraineni, maternitatea MiG-31K. Aici au început testele avioanelor modernizate, transformate în  platforme aeriene de lansare a rachetelor hipersonice Kinjal. La Savasleika  se află aici cel de-al 44-lea Regiment de aviație cu scop special, care face parte din Aviația cu rază lungă de acțiune a Federației Ruse, deși o parte a fost transferată la Mozdok (Osetia de Nord), de frica dronelor.

Cu toate că loviturile ucrainene provoacă daune importante, din păcate pentru ucraineni, dronele kamikaze nu au sisteme de ghidare pe pe etapa finală. Este prea scump pentru o dronă, remarcă experții. Astfel că loviturile nu sunt atât de precise și eficiente, comparativ cu rachetele de croazieră sau cele balistice. Înțelegem, astfel, de ce Moscova are un limbaj atât de agresiv când vine vorba de un eventual accept din partea SUA sau Marii Britanii pentru ca Ucraina să poată ataca cu ATACMS sau Storm Shadow ținte din profunzimea teritoriului Federației Ruse.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel