Aviația Navală a Federației Ruse va fi înzestrată cu avioane MiG-31K dotate cu rachete hipersonice Kinzhal

Ionel Copcea |
Data publicării:

Cotidianul rusesc Izvestia a informat că Forțele Navale ale Federației Ruse se pregătesc pentru introducerea în dotare a complexelor de rachete hipersonice Kinzhal. 

În componența Aviației navale a Flotei de Nord și Flotei din Oceanul Pacific vor fi formate două escadrile de aviație dotate cu avioane de vânătoare-interceptare MiG-31K. Prima structură înzestrată cu astfel de aparate de zbor va aparține Flotei de Nord.

Structuri și avioane

În prezent, în compunerea regimentelor 98 și 317 aviație mixtă din cadrul Aviației navale a Flotei de Nord și Flotei din Oceanul Pacific se află în serviciul de luptă câte o escadrilă dotată cu avioane de vânătoare MiG-31. Regimentele sunt dislocate pe aerodromurile Monchegorsk din Peninsula Kola și Elizovo din Peninsula Kamchatka.

Pe parcursul ultimilor ani, cele două escadrile au primit versiunea modernizată a avioanelor MiG-31, respectiv MiG-31BM. Imagini recente prin satelit cu cele două aerodromuri au arătat prezența pe acestea a peste 20 de aeronave de acest tip.

Avionul MiG-31BM atinge o viteză de până la 2.500 de kilometri pe oră și poate zbura la o altitudine de maximum 30 de kilometri. Raza sa de acțiune este de aproximativ 1.000 de kilometri, dar, aceasta poate fi crescută prin atașarea unor rezervoare suplimentare de combustibili sau prin realimentarea în aer.

În prezent, mulți piloți și navigatori aleg să vină la Aviația navală după absolvirea școlilor militare, pentru a explora în mod activ metode noi de utilizare a aeronavelor. Escadrila de avioane MiG-31 din Peninsula Kamchatka dă tonul în această privință. Aici se desfășoară zboruri de interceptare a avioanelor americane, precum și de escortare a bombardierelor strategice rusești. De asemenea, se execută trageri de luptă pe întreaga gamă de altitudini, inclusiv cu rachete de croazieră.

Rachetele hipersonice

Racheta hipersonică H-47M Kinzhal are o bătaie de până la 2.000 de kilometri și o viteză de 10-12 Mach. În calitate de platformă purtătoare se întrebuințează avionul modificat MiG-31K.

Misiunea principală a avionului MiG-31K este de a urca racheta la o altitudine de 12-15 kilometri și de a accelera la viteză mare, după care urmează lansarea. Ulterior, racheta accelerează la viteze hipersonice și evoluează de-a lungul unei traiectorii complexe către o țintă dată. În același timp, posibilitatea de manevrare a rachetei nu oferă adversarului posibilitatea de a o lovi în zbor. Sistemul de apărare antiaeriană Aegis existent este inutil împotriva acestor arme.

Un astfel de pachet, format din avion și rachetă, permite platformei purtătoare să ajungă destul de repede în zona de lansare și să atingă ținta. Obiectivul poate fi reprezentat de o navă mare, cum ar fi, de exemplu, un portavion. În același timp, MiG-31K este lipsit de capacitatea de a mai folosi rachete aer-aer suspendate sub aripi, și din această cauză este recomandat ca acesta să fie întrebuințat împreună cu MiG-31BM. Astfel, se pare că viitoarele regimente aeriene vor fi formate din cel puțin două escadrile, din care una va juca rolul de apărare aeriană și de protecție a MiG-31K, iar cealaltă va include însăși platformele purtătoare de rachete hipersonice MiG-31K.

Regimentele de aviație din zonele peninsulelor Kamchatka și Kola vor putea acționa efectiv asupra oricărui adversar din Oceanele Atlantic și Pacific, Marea Baltică și Marea Norvegiei. Aeronavele MiG-31K din dotarea acestora vor putea fi întrebuințate, atât împotriva portavioanelor, cât și a marilor unități de desant sau facilităților de comandă și conducere ale unui adversar potențial.

Trebuie menționat și faptul că, începând din luna decembrie 2017, în Regiunea Militară Sud, se află în serviciul de luptă experimental prima escadrilă de avioane MiG-31K, dotată cu rachete hipersonice Kinzhal. Aceasta este formată din 10 aeronave, cu numere de bord roșii de la 90 la 99, și este dislocată pe aerodromul din Akhtubinsk (Regiunea Astrakhan). Aeronavele din compunerea escadrilei desfășoară zboruri deasupra Mării Negre și a Mării Caspice. Probabil că, în zona de responsabilitate a acesteia se află și Marea Mediterană.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel