Spre exemplu, Ministerul Apărării din Marea Britanie a arătat recent că potrivit ultimelor estimări Federația Rusă a pierdut în Ucraina deja 25% din flota sa de elicoptere moderne de atac Ka-52.
Iar de acest lucru se face vinovată aviația militară a Federației Ruse care nu a reușit să ofere susținere la sol trupelor invadatoare, dar nici măsuri de protecție pentru elicoptere.
Acest lucru a fost explicat de Sandu Valentin Mateiu, comandor (r) și analist militar, în una din edițiile emisiunii săptămânale Obiectiv EuroAtlantic difuzată de DefenseRomania.
„Rușii nu au reușit niciodată să obțină, dacă nu supremația, măcar superioritatea aeriană. A fost o surpriză faptul că rușii, cu aproximativ 400 de avioane la granița Ucrainei, nu au reușit să anihileze apărarea antiaeriană ucraineană. Bazele ucrainene au rămas, avioanele ucrainene s-au ridicat.
În aceste condiții, fiindcă nu e asigurată superioritatea aeriană, nu au trimis avioanele de luptă cu funcție dublă: Asigurarea interdicției aeriene, apărarea inclusiv a elicopterelor, și sprijinul trupelor de la sol. Au trimis avioane Su-25 fără niciun fel de escortă. Și au picat Su-25! Aceasta e și soarta Ka-52”, subliniază expertul militar, care a dat exemplul invadării Irakului de către americani: „Vă dau un exemplu istoric. Când au atacat în Irak americanii au trimis Apache fără să aibă sprijinul trupelor de la sol și au fost vulnerabile, iar acolo americanii aveau supremația aeriană. Problema a fost rezolvată”.
Modul ciudat în care elicopterele lansează proiectilele neghidate arată teama piloților
Sandu Valentin Mateiu a explicat totodată că modul ciudat în care piloții ruși lansează proiectilele reactive nedirijate indică faptul că aceștia se tem de apărarea antiaeriană ucraineană.
Și, în pofida faptului că elicopterul de atac Ka-52 rămâne performant, lipsa sprijinului aviației militare l-a făcut extrem de vulnerabil.
„Rușii au văzut elicopterele ca fiind artileria din aer. Da, este așa, dar apar și alte elemente. Se vedea de la început că piloții elicopterelor rusești sunt în dificultate.
Ei nu mai lansau proiectilele reactive nedirijate direct spre țintă, lucru care îți oferă o șansă mai mare să lovești ținta. Ei le lansau să spunem în mod balistic, adică în sus. De ce?
Pentru ca raza lor de acțiune să fie mai mare iar elicopterul să rămână în afara razei antiaeriene. Acest lucru a arătat de la început că piloții elicopterelor se tem și se simțeau vulnerabili, știau că îi așteaptă o soartă cruntă. S-a dezvoltat un sistem în care aceste elicoptere au fost distruse”, a explicat Sandu Valentin Mateiu.
„Ka-52 rămâne un elicopter bun. Greșeala a fost tactică, mai degrabă decât tehnică”, conchide analistul militar.
Urmărește integral emisiunea Obiectiv EuroAtlantic în care Sandu Valentin Mateiu, comandor (r), analist și expert militar, vorbește despre atacurile Ucrainei asupra Flotei ruse din Sevastopol, în Crimeea ocupată
Rusia a pierdut 25% din flota celebrelor Ka-52 Aligator
Elicopter rusesc Ka-52 Aligator
„Au fost cel puțin 23 de pierderi verificate de elicoptere rusești de atac Ka-52 Alligator de la începutul invaziei din Ucraina. Acestea reprezintă peste 25% din flota de 90 de aparate Ka-52 aflate în serviciul Forțelor Aerocosmice ruse și aproape jumătate din pierderile totale de elicoptere ale Rusiei în Ucraina”, au evaluat serviciile de informații militare britanice în cea mai recentă estimare a situației din Ucraina.
Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici: Android (Magazin Play) iOS (App Store)
Utilizarea intensivă a sistemelor antiaeriene portabile combinată cu faptul că forțele ruse nu au reușit să elimine apărarea antiaeriană ucraineană este cel mai probabil principalul motiv din spatele faptului că, chiar și la nouă luni de la începutul războiului, armata rusă nu reușește să dețină supremația aeriană.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News