Aviația militară rusă e epuizată? Multe avioane ating pragul de 3.000 de ore de zbor în război iar „F-16 pentru Ucraina” ar putea înrăutăți situația

Darius Muresan |
Data publicării:
Aviația militară rusă. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
Aviația militară rusă. Foto: Ministerul Apărării din Rusia

Pe măsură ce războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei - un blitzkrieg de 3 zile deja de 18 luni - se prelungește, situația devine tot mai grea din punct de vedere economic și militar nu doar pentru Ucraina, cât și pentru Federația Rusă.

La nivel diplomatic șeful de cabinet al Secretarului General al Alianţei Nord-Atlantice, Stian Jenssen, a fost primul oficial care iese public cu varianta-tabu: Ucraina ar putea deveni membră NATO în cazul unor concesii teritoriale către Federaţia Rusă. O declarație care a stârnit furia Kievului.

Însă pe măsură ce războiul se prelungește blocajul pe front e tot mai clar. Mulți analiști se îndoiesc că Ucraina va putea elibera întregul teritoriu ocupat și fortificat de ruși, dar în aceeași măsură nici Rusia nu mai are capacitatea militară de a avansa și recuceri alte teritorii.

Iar dacă prelungirea războiului cât mai mult e unica soluție viabilă la Moscova, ea vine cu o presiune în plus nu doar asupra economiei ruse, dar și a industriei de apărare.

 

E epuizată aviația militară rusă? Opinii contradictorii printre experții occidentali. Multe avioane ruse ating pragul de 3.000 de ore de zbor de la începutul războiului iar livrarea de F-16 ar putea înrăutăți situația

 

2. Foto: Mini... (aviatie-militara-rusia_01955900.jpg)

Foto: Ministerul Apărării de la Moscova

În ceea ce privește aviația militară, la începutul invaziei, superioritatea rusă în comparație cu Ucraina era covârșitoare. Cu toate acestea aviația militară rusă a eșuat să se coordoneze și să ofere sprijin forțelor de la sol, fapt care a contribuit decisiv la eșecul primei etape a invaziei.

Potrivit datelor oficiale din 2022, deci înainte de invazie, Rusia deținea 370 de avioane de tip MiG-29, MiG-31 și MiG-35, precum și 350 de avioane de vânătoare Su-27, Su-30 și Su-35. Dintre aceste modele MiG-35 sau Su-35 sunt mult mai avansate tehnologic decât avioanele deținute de Ucraina. 

În prezent, ucrainenii care au beneficiat de sisteme antiaeriene occidentale, au reușit să blocheze în mare parte superioritatea aviației ruse pe care au pus-o nu de puține ori în mare dificultate.

Într-un articol pentru Defense News, Michael Bohnert, expert militar în cadrul Rand Corporation, afirmă că Rusia epuizează în mod accelerat perioada de viață a avioanelor pe care le folosește intens împotriva Ucrainei. Și de aici apar problemele, inclusiv de ordin tehnic. Multe aeronave, cu precădere cele sovietice, au întâmpinat defecțiuni iar tehnicienii de la sol cu greu țin pasul cu mentenanța.

Expertul afirmă că multe avioane sunt pe pragul de a atinge 3.000 de ore de zbor de la începutul invaziei, iar livrarea în viitor de către aliații occidentali a avioanelor F-16 Fighting Falcon va forța Rusia să folosească și mai intens aviația militară.

„Pentru a compensa, Rusia va trebui fie să achiziționeze mai multe avioane, fie să mărească capacitatea de întreținere și mentenanță, să reducă din numărul operațiunilor ori să le micșoreze numărul”, scrie Bohnert.

Cei de la Business Insider amintesc însă că nu toți experții occidentali sunt de acord cu opinia lui Michael Bohnert. Think tankul britanic Institutul Internațional pentru Studii Strategice a publicat un raport care menționează că în ciuda sancțiunilor Rusia și-a păstrat capcitatea de a construi noi aeronave, iar cele vechi și epuizate ar putea fi înlocuite rapid. Potrivit britanicilor forța aviației militare a Rusiei nu s-a diminuat considerabil de la începutul invaziei.

Timpul va demonstra dacă expertul american de la Rand Corporation s-a înșelat sau nu în privința capcităților Rusiei de a menține la un nivel optim aviația militară, ori think tank-ul britanic IISS a avut dreptate.

CITEȘTE ȘI: Câte avioane dețineau Ucraina și Rusia la începutul războiului. Superioritatea Rusiei - covârșitoare, dar fără folos

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel