Aviația militară a SUA e în criză și nu numărul de F-35 sau F-16 e problema. România a scăpat „la mustață” de aceeași problemă

Darius Muresan |
Data publicării:
Pilot F-16 Fighting Falcon. Foto: Raytheon
Pilot F-16 Fighting Falcon. Foto: Raytheon

Aviația militară de azi a SUA operează 142 de bombardiere și puțin peste 2.000 de avioane de vânătoare. Mult sub perioada de glorie, de apogeu, dar din punct de vedere tehnologic SUA sunt vârf de lance. În timpul Războiului Rece, când SUA erau pregătite pentru un conflict cu Uniunea Sovietică, Forțele Aeriene Americane dețineau 422 de bombardiere și peste 4.000 de avioane de vânătoare.  Problemele însă nu sunt cu numărul de avioane.

Problemele apar când e vorba de piloți. Iar media de vârstă a unui pilot de bombardier american este de aproximativ cincizeci de ani, în timp ce un pilot de vânătoare are, în medie, treizeci de ani.

 

Criza de piloți în cea mai puternică aviație militară din lume: Un fost pilot de F-16 atrage atenția în SUA

 

2. Pilot de a... (pilot-american-de-f-16_41300600.jpg)

Pilot de avion F-16 al U.S. Air Force. Sursa Foto: U.S. European Command (EUCOM)/Senior Airman Raya Feltner

Heather Penney, fost pilot de F-16 și în prezent cercetător principal la Institutul Mitchell pentru Studii Aerospațiale al Asociației Forțelor Aeriene (AFA), susține că Forțele Aeriene ale SUA trebuie să abordeze de urgență criza de piloți pentru a face față cerințelor impuse de un potenial competitor de un nivel similar. Fără să dea nume, referirea este desigur la China.

„Timp de mai bine de un deceniu Forțele Aeriene ale SUA nu și-au atins obiectivele privind numărul de piloți, existând un deficit în cadrul US Air Force de 2000 de persoane. În 2024, deficitul era de aproximativ 1.850 de piloți  iar flota de aeronave de luptă îmbătrânite, planurile de dezafectare a unor structuri de forță și închiderea unor escadrile complică problema. Serviciul se luptă acum să se asigure că piloții săi au experiența necesară pentru a face față în situații de luptă reală”, a precizat Penney, citat într-o analiză de publicația National Interest.

Pentru a remedia problema, fostul pilot de F-16 susține că va fi nevoie de recrutarea de noi piloți, oferirea de stimulente pentru păstrarea celor în sistem a celor existenți și achiziționarea de noi aeronave.

Pe lângă preocupările legate de dimensiunea redusă a structurii de forță, pilotul Heather Penney atrage atenția și asupra vârstei din aviația militară americană.

„Vârsta este corelată cu nivelul de pregătire, deoarece aeronavele necesită mai multă întreținere pe măsură ce îmbătrânesc, ceea ce le reduce disponibilitatea,” arată Penney. Dar extinderea flotei de aeronave este doar o parte a problemei. Forțele Aeriene trebuie, de asemenea, să își mărească numărul de piloți, un proces deloc simplu: „Este nevoie de ani pentru a forma un pilot de luptă experimentat, iar U.S. Air Force s-ar putea să nu aibă suficient timp pentru a produce, instrui și forma piloți în ritmul necesar”.

 

Criză de piloți în SUA. România a scăpat „la mustață” de aceeași problemă, a piloților

 

3. Escadrila ... (f-16-romania-campia-turzii-escadrila_01755200.jpg)

Escadrila 48 Vânătoare a României. Foto: Forțele Aeriene Române

România primește avioane F-16 în „cascadă”. După cele 17 achiziționate din Portugalia, au mai fost achiziționate 32 din Norvegia și, recent, așa cum surse ale DefenseRomania au confirmat, partenerul olandez va transfera României cele 18 avioane F-16 olandeze care sunt dislocate la Centrul de Pregătire de la Baza 86 Borcea.

În acest context centrul de pregătire, de altfel singurul centru de pregătire pentru F-16 din Europa, e o reală mină de aur pentru aviația militară a României.

Pentru că saltul atât de rapid la trei escadrile ar fi ridicat provocarea privind numărul de piloți pe care România i-ar putea pregăti în contextul în care pe sloturile din centrele de pregătire este și așa bătaie mare. 

Amintim că la centrul de pregătire de la Borcea se antrenează viitorii piloți români de F-16, dar aici sunt pregătiți și partenerii noștri ucraineni. În prezent deja o primă serie de piloți români a finalizat trecerea pe F-16. O a doua serie e în curs de pregătire, în timp ce în premieră o altă serie formată din piloți ucrianeni se află pe „băncile” centrului de instruire.

În ceea ce privește numărul de avioane, în prezent există operațională Escadrila 53 Vânătoare dislocată la Borcea, la Baza 86 Aeriană, formată din 17 avioane F-16 achiziționate în urmă cu mai mulți ani din Portugalia. Alte două escadrile sunt în formare în baza unui contract în derulare cu Norvegia, de unde România a achiziționat încă 32 de avioane. Cu cele pe care Olanda le va transfera României vom ajunge la aproape 70 de avioane F-16.

CITEȘTE ȘI: Cu aproape 70 de avioane F-16, România devine o forță în regiune. Dar ne vom confrunta cu o provocare, atrage atenția gen. (r) Strîmbeanu

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel