Aviația chineză testează reacția Japoniei: Un avion de supraveghere Y-9 a intrat pentru câteva minute în spațiul aerian japonez

Avion de recunoaștere chinez Y-9 / Anna Zvereva, flickr
Avion de recunoaștere chinez Y-9 / Anna Zvereva, flickr

Ministerul japonez al Apărării a declarat că un avion militar chinez de transport și recunoaștere Y-9 a încălcat luni spațiul aerian japonez timp de aproximativ două minute, ceea ce a determinat trimiterea mai multor avioane de luptă pentru a intercepta aeronava chineză.

Potrivit ministerului japonez al apărării, aeronava chineză Y-9 „a încălcat spațiul aerian teritorial din apropierea insulelor Danjo din prefectura Nagasaki”, determinând Japonia „să desfășoare în regim de urgență avioane de luptă”. Japonezii au „utilizat avertismente și alte măsuri” aeronavei chineze. Dar nu au fost folosite arme, scrie ziarul britanic The Guardian cu referire la televiziunea publică NHK.

Avionul chinez Y-9 a pătruns în spațiul aerian al Japoniei timp de aproximativ două minute, luni, la ora 11.29. Avionul de supraveghere se pare că s-a învârtit deasupra apelor din sud-estul insulelor înainte de a intra în spațiul aerian al Japoniei, a declarat agenția de presă Kyodo. 

„Încălcarea spațiului nostru aerian de către o aeronavă militară chineză nu este doar o încălcare gravă a suveranității noastre, ci și o amenințare la adresa securității noastre”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al guvernului japonez Yoshimasa Hayashi, spunând că este prima încălcare a spațiului aerian de către un Avioanele militare chineze de când Japonia „au inițiat contramăsuri împotriva încălcărilor spațiului aerian”.

„Ne abținem să dăm un răspuns clar la întrebarea care a fost scopul acțiunii avionului chinez. Cu toate acestea, activitățile militare chineze în apropierea Japoniei au avut tendința recent să se extindă și să devină mai frecvente”, a mai spus Hayashi.

Ministerul japonez al Apărării a arătat o hartă care arată aeronava chinezească Y-9 în imediata apropiere a coastei de est a insulelor Danjo, din prefectura Nagasaki.

Ministrul adjunct de Externe Masataka Okano l-a convocat luni seara seara pe Shi Yong, însărcinatul cu afaceri ad-interim al Chinei, pentru a-i înmâna un „protest ferm” și a cerut măsuri împotriva repetării incidentului, a declarat ministerul de externe într-un comunicat. Ca răspuns, un diplomat chinez a spus că problema va fi raportată la Beijing.

Purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe Lin Jian a declarat marți că China nu are „nicio intenție” să violeze spațiul aerian al vreunei țări, adăugând că „autoritățile competente chineze verifică situația”.

Activitatea militară a Chinei în jurul Japoniei în ultimii ani a devenit „din ce în ce mai extinsă și intensificată”, a declarat Yoshimasa Hayashi, Secretarul șef al Guvernului Japoniei.  

Potrivit armatei japoneze, între aprilie 2023 și martie 2024,  avioanele sale au fost ridicate de 669 de ori, aproximativ 70% din cazuri au fost împotriva aeronavelor militare chineze. Cu toate acestea, misiunile de interceptare s-au produs în afara spațiului aerian al Japoniei, arată WP.

Oficialii japonezi  sunt din ce în ce mai preocupați de cooperarea militară în creștere între forțele aeriene chineze și ruse și de activitatea din ce în ce mai asertivă a Chinei în jurul apelor și spațiului aerian japonez.

Cooperarea strânsă ruso-chineză a determinat Tokyo să consolideze în mod semnificativ apărarea din sud-vestul Japoniei, inclusiv insule îndepărtate care sunt considerate cheie pentru strategia de apărare a Japoniei în regiune.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel