În cadrul emisiunii „Pe Plan Extern” de la DC News TV, Răzvan Munteanu, autorul volumului „Impactul Primăverii Arabe asupra dinamicii relațiilor de putere în Orientul Mijlociu”, a analizat alegerile care au avut loc în aceste zile în Iran, dar a abordat și subiectul incidentului militar din Marea Neagră.
Expertul a subliniat cât de important e ca narativul privind agresiunea rusă din Crimeea să fie abordat în mod corect.
„Este un subiect despre care trebuie să fim foarte atenți, trebuie să-l analizăm, să-l dezbatem și să ne obișnuim cu astfel de subiecte. Sunt elemente ce țin de securitatea regională care ține inclusiv de România. Crimeea e la câteva sute de kilometri de Constanța, e cel mai aproape conflict de noi”, spune Răzvan Munteanu.
Capcane în narativul propagandei ruse
Acesta a analizat și strategia Federației Ruse și a atras atenția asupra unor sintagme pe care o parte a presei din România, fără să o facă intenționat, le folosesc și alimentează astfel narativul Federației Ruse. Una din aceste fraze a fost folosită chiar în contextul incidentului din Marea Neagră.
„Rusia are la rândul ei o strategie foarte bine pusă la punct. Merge pe strategia de uitare de către Occident a unui anumit subiect prin înghețarea unui conflict sau epuizarea tuturor resurselor, până când Occidentul uită de eveniment”, transmite profesorul Răzvan Munteanu, care a dat exemplul tezaurului românesc, unde Moscova folosește aceeași strategie.
Răzvan Munteanu spune că în această cheie trebuie privită misiunea HMS Defender în Marea Neagră, NATO considerând apele teritoriale ale Ucrainei și dând un semnal ferm Federație Ruse că problema Crimeei nu este trecută „în fișetul doi al dosarelor geopolitice” iar nava britanică a navigat ulterior din Odesa către Georgia, celălalt stat agresat de Federația Rusă în 2008.
„Conform narativului Marii Britanii și nu numai, Crimeea e teritoriu al Ucrainei”, spune expertul. În cadrul emisiunii Răzvan Munteanu a atras atenția „colegilor noștri din presă”, unde pe site-uri quality, jurnaliștii scriau că anexarea peninsulei Crimeea nu este recunoscută de comunitatea internațională, dar precizau la finalul textelor că „nava britanică a ieșit din apele teritoriale rusești”, subliniază Munteanu.
„Dacă azi uităm Crimeea, mâine poate fi Odesa, poimâine pot fi Gurile Dunării”
„Dacă azi uităm Crimeea, mâine poate fi Odesa, poimâine pot fi Gurile Dunării. Trebuie să fim foarte atenți la astfel de lucruri”, a adăugat profesorul Răzvan Munteanu.
În aceeași notă poate fi interpretată și sintagma folosită de unii jurnaliști - fără să îi bănuim neapărat de rea intenție - când se referă la conflictul din Ucraina ca „războiul civil din estul Ucrainei”.
Termenul de „războiul civil din Ucraina” este propagat intens pe canalele media ruse apropiate Kremlinului iar folosirea lui are ca scop propagandistic inducerea în mod total fals în societate a ideii că Federația Rusă nu e parte a conflictului și nu e implicată în războiul din Ucraina, cu toate că există nenumărate dovezi că Rusia nu doar susține financiar separatiștii din cele două republici autoproclamate, dar se implică inclusiv din punct de vedere militar prin efective și tehnică militară grea.
„În Estul Ucrainei este un conflict care nu este înghețat așa cum obișnuiește Federația Rusă să facă. Dar nu este un război civil intern. Nu se luptă doar ucrainienii între ei, ci se luptă Ucraina cu o parte a societății susținută în mod direct de forțe ale Federației Ruse. Acolo e mai degrabă un război hibrid. Sunt multe alte sintagme pe care le folosim fără să ne dăm seama de implicațiile lor”, a conchis profesorul Răzvan Munteanu.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News