Avertisment pentru europeni: Cu industria militară turată la maxim, Kremlinul va profita de pace pentru a-și construi un stoc uriaș de rachete

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Bombardier Tu-160 cu rachete de croazieră Kh-101 și Kh-555. Fotografie a Ministerului Apărării al Federației Ruse
Bombardier Tu-160 cu rachete de croazieră Kh-101 și Kh-555. Fotografie a Ministerului Apărării al Federației Ruse

Anul trecut a devenit cel mai dificil pentru sistemul energetic al Ucrainei de la începutul războiului pe scară largă. În 2024, „inamicul a început să bombardeze încă din martie”.

Subiectul a fost abordat de Ministrul ucrainean al Energiei, Herman Galușcenko, în emisiunea teleton.

„A fost într-adevăr cel mai greu an. Pentru că, chiar dacă analizezi loviturile care au avut loc în 2022 și 2023, ei (rușii) au început, de exemplu, pe 10 octombrie (2022) loviturile în masă, în timp ce în 2024 - mult mai devreme, din luna martie”, a spus Galușcenko.

Potrivit ministrului, distrugerile cauzate de loviturile asupra sistemului energetic au fost foarte mari și, în general, mult mai mari decât în ​​anii precedenți. În special, natura loviturilor, complexitatea și armele folosite de inamic s-au schimbat.

Atacuri constante asupra sectorului energetic al Ucrainei

Astăzi, sistemul energetic al Ucrainei continuă recuperarea după 13 bombardamente masive lansate de ruși în 2024, potrivit agenției de presă RBC Ucraina. Lucrările de urgență și de refacere a instalațiilor electrice sunt în desfășurare. De asemenea, în toamna și la începutul iernii, din cauza atacurilor rusești au fost reluate programele de întrerupere a furnizării energiei electrice într-o serie de regiuni.

Într-un fel sau altul, forțele ruse continuă să recurgă la atacuri cu rachete și drone împotriva Ucrainei. În noaptea de 2 ianuarie, Rusia a lansat 72 de drone împotriva Ucrainei. Apărarea antiaeriană a reușit să distrugă 47 dintre ele iar 24 au fost neutralizate prin bruiaj radio sau prin alte procedee de război electronic.

 

Cu industria militară turată la maxim, Rusia va profita de pace pentru a-și expanda stocul de rachete (Nota autorului)

Forțele ruse dispun în prezent de o rezervă de aproximativ 1.400 de rachete, potrivit unei declarații, din 27 decembrie 2024, a lui Andrei Yusov, purtătorul de cuvânt al Direcției principale de informații (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării.

Profilul atacurilor masive cu rachete și drone asupra sistemului energetic ucrainean au cunoscut schimbări de la începutul războiului, fiind adaptat pentru a produce cât mai multe pierderi. În cursul anului 2024, un atac masiv cu rachete și drone constă în lansarea a peste 80 - 100 de rachete și a cel puțin 100 de drone.

Corelat cu numărul de 1.400 de rachete păstrate în rezervă de forțele ruse în rezervă și cu faptul că în 2024 au fost lansate 13 atacuri masive, se poate aprecia că Moscova deține un stoc de arme de lovire la mare distanță pentru aproximativ un an.

  • O eventuală pace cu Ucraina, va permite Moscovei să-și crească considerabil, în doar câțiva ani – până la 3 – 4 ani, stocurile din toate categoriile de arme, deoarece economia Rusiei este în prezent una bazată pe industria armamentelor.

  • În paralel cu refacerea aparatului pur militar, Moscova, în eventuala perioadă de time-out,  va putea să se ocupe mai bine de războiul hibrid împotriva NATO (sabotarea infrastructurii critice, pervertirea alegerilor etc.) prin alocarea mai multor resurse în acest scop.

  • O altă direcție care va fi abordată de Rusia va fi desfășurarea unei campanii de înlocuire a președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, pe fondul faptului că războiul a fost oprit și că se pot ține alegeri.

  • De asemenea, o astfel de perioadă va fi folosită și la întărirea controlului Moscovei asupra unor țări precum Georgia, precum și asupra țărilor membre ale OTSC (Organizația Tratatului de Securitate Colectivă).

Pe scurt, Moscova ar putea primi în curând un răgaz care-i va permite să-și refacă în liniște arsenalul cu care să distrugă peste doar câțiva ani Ucraina, NATO și lumea liberă.

În acest context, menținerea sancțiunilor împotriva Moscovei va fi esențială pentru a încetini ritmul dezvoltării industriei militare a Federației Ruse.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel