Avem primul competitor pentru înlocuirea MLI-84 Jderul. ASCOD intră în competiția pentru viitoarea mașină de luptă a Armatei române

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Mașină de luptă Ascod prezentată de General Dynamics în România la BSDA 2022. Foto: DefenseRomania
Mașină de luptă Ascod prezentată de General Dynamics în România la BSDA 2022. Foto: DefenseRomania

Din multele programe de înzestrare pentru care Ministerul Apărării a solicitat recent acordul Parlamentului pentru a le demara, unul din cele mai importante e programul care vizează achiziția de mașini de luptă ale infanteriei „Maşina de luptă a infanteriei, pe şenile - MLI”.

Programul de înzestrare „Maşina de luptă a infanteriei, pe şenile - MLI” constă în achiziţia a 298 de complete MLI, în varianta de bază şi derivate, inclusiv stocul strategic şi operativ. MLI va intra în dotarea structurilor de infanterie mecanizată din cadrul Forţelor Terestre.

Valoarea totală a programului de înzestrare este estimată la 2.99 miliarde de euro.

Programul de înzestrare, cu plăţile aferente, se va desfăşura în două etape. În etapa I se are în vedere achiziţia a 246 de complete MLI, inclusiv simulatoarele de instrucţie şi suportul logistic iniţial. Etapa va fi iniţiată în anul 2023 şi se va derula pentru o perioadă de 9 ani, până în anul 2031. Valoarea estimată a contractelor de achiziţie din etapa I este de 2.545 mld. euro.

Pentru etapa a II-a este avută în vedere achiziţia a 52 de complete MLI pentru stocul strategic şi operativ, cu iniţiere după anul 2031. Valoarea estimată a contractelor de achiziţie din această etapă este de 450 milioane euro.

 

Avem primul competitor pentru mașinile de luptă ale infanteriei: ASCOD intră în competiția de înzestrare a Armatei române cu vehicule de luptă

 

2. Mașină de ... (ascod_38380100.jpg)

Mașină de luptă a infanteriei ASCOD. Foto: GDELS

Primul nume greu care intră în competiție e ASCOD, produs de gigantul american General Dynamics European Land Systems.

Surse ale DefenseRomania au confirmat intrarea General Dynamics (GD) în competiție cu ASCOD. În fond nu e nicio surpriză, ASCOD a fost prezentat de către producător în premieră la București la expoziția BSDA 2022, unde a atras toate privirile.

ASCOD e un produs al GD, cunoscut sub mai multe denumiri. Ajax britanic spre exemplu e varianta personalizată britanică a ASCOD.

Important de precizat în ceea ce privește programul Londrei e că recent, potrivit unui comunicat oficial, Marea Britanie a revenit la programul Ajax. Este vorba despre un program al Ministerul britanic al apărării care a anunțat o comandă pentru 589 de vehicule blindate Ajax cu o valoare de 5.5 miliarde de Lire Sterline (aprox 6,3 mld Euro). Anunțul major al Londrei vine după ce au fost aduse îmbunătățiri la sesizările semnalate de Armata britanica, vibrații și sunet, astfel încât problemele au fost rezolvate complet, iar Ajax a finalizat acum testele de validare.

 

În România a fost prezentată deja cea mai modernă versiune a ASCOD

 

3. Mașină de ... (ascod-ifv_47896000.jpg)

Mașină de luptă a infanteriei ASCOD. Foto: GDELS

ASCOD a fost prezentat de General Dynamics (GD) în 2022 la Romexo la BSDA. Producătorul a adus atunci în România cea mai modernă versiune ASCOD 42.

Compania General Dynamics descrie vehiculul de luptă ASCOD 42 ca fiind o platformă modernă de ultimă generație. ASCOD 42 ca vehicul de luptă pentru infanterie are o greutate standard de 38 t, maxim poate ajunge până la 42 t. Potrivit descrierilor, 19 t din greutatea totală a vehiculului este rezervat armelor și muniției.

Rezistența balistică a ASCOD 42 atinge nivelul 5 conform standardului STANAG 4569 și nivelul 4a / b împotriva minelor. În ciuda durabilității sale ridicate și a capacității mari de încărcare, ASCOD 42 se caracterizează prin dimensiuni care permit să fie transportat fără probleme pe șosea sau pe calea ferată. De asemenea, ASCOD 42 poate fi echipat cu diverse sisteme de arme, turele și stații de arme.

Familia de vehicule blindate de luptă ASCOD este produsul unui acord de cooperare între compania austriacă Steyr-Daimler-Puch AG și compania spaniolă Santa Bárbara Sistemas (ambele companii sunt acum divizii ale General Dynamics).

CITEȘTE ȘI: Start în achiziția de obuziere șenilate de 155 mm iar „toate drumurile” duc la K9 Thunder. România a stabilit numărul de obuziere

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel