Prezent la emisiunea ProPatria de la TVR, ministrul Tîlvăr a ținut să remarce că execuția bugetară pe 2024 a fost de aproape 100%. ”Nu s-a întâmplat foarte des după Revoluție și mulțumesc colegilor pentru că au înțeles momentul. Anul trecut, am avut alocați 2,28% din PIB, având posibilitatea accesării și a fondurilor de angajament”.
Referitor la intenția președintelui Donald Trump de a stabili pentru statele NATO un plafon minim de 5% din PIB pentru apărare, ministrul Tîlvăr a evitat un răspuns direct, dar a precizat că vor exista discuții cu partenerii din NATO.
”România a oferit 2% în perioade în care nu toate statele aveau acestă alocare bugetară și a dovedit că este un partener de încredere pentru aliați. De vreo șapte ani, România are peste 2% din PIB alocați apărării (...). În privința procentului, aceste aspecte se discută. Peste două săptămâni voi fi la Bruxelles, la ministerială (Reuniunea miniștrilor apărării din statele membre ale NATO) și voi discuta lucruri legate inclusiv despre alocările bugetare”, a precizat Tîlvăr.
Înlocuirea sistemului Patriot donat Ucrainei. Ce sprijin primește România de la parteneri
România va primi cea mai nouă versiune Patriot în locul sistemului livrat Ucrainei. Avem cifrele: Ce sumă nerambursabilă am primit de la aliați
Ministrul Tîlvăr a vorbit și despre programele majore, semnate anul trecut, mai concret, despre Programul F-35 ”pe care foarte multe țări și-l doresc”, precum și despre semnarea acordului pentru următorul lot de trei sisteme Patriot.
Așa cum am mai relatat și cu alte ocazii, oficialii din MApN negociază livrarea unui alt sistem Patriot care va compensa sistemul donat Ucrainei. Angel Tîlvăr a ținut să mulțumească ”partenerilor” pentru sprijinul financiar substanțial pentru înlocuirea sistemului Patriot.
Deși ministrul nu a specificat care este suma primită din partea partenerilor, DefenseRomania a analizat proiectul de buget din care reiese care va fi contribuția minimă a partenerilor pentru înlocuirea sistemului Patriot donat.
Conform Proiectului de buget pentru 2025, Armata va primi 2,5% din PIB.
De asemenea, Ministerul Apărării este autorizat ca, în 2025, să încheie contracte multianuale în limita creditelor de angajament, care însumează 5,6% din PIB.
Proiectul de buget specifică și faptul că România va primi fonduri externe pentru achiziția sau dezvoltarea capacităților antiaeriene. Este vorba despre aproximativ 2,07 miliarde lei (aproape 431 de milioane de dolari).
Aceasta este suma minimă pe care România o va primi, întrucât există posibilitatea ca în 2025 să mai fie încasate sume suplimentare prin același mecanism.
Amintim că Norvegia este unul dintre partenerii de încredere, statul nordic achitând o parte importantă pentru un alt Patriot pentru România, mai exact, aproximativ 127 milioane USD.
Sistemul Patriot pe care îl vom achiziționa și care îl va înlocui pe cel donat Ucrainei va fi în cea mai modernă versiune disponibilă a Patriot.
Sistemul Patriot, foto: regimentul 74
Ce programe de înzestrare ar putea fi lansate anul acesta
În prezent, la nivelul MApN sunt active, în diferite stadii, peste 70 de programe de înzestrare și achiziții semnificative de echipamente pentru toate categoriile de forțe (Forțe Terestre, Forțe Aeriene, Forțe Navale și Forțe pentru Operații Speciale).
Dintre acestea, 30 de programe au contracte în derulare.
Ministrul Tîlvăr a sugerat că Armata României va primi mai multe vehicule blindate de transport Piranha 5. ”Există și programe mai vechi care și-au dovedit utilitatea și care vor continua, cum ar fi Piranha 5”, a spus Tîlvăr.
De asemenea, MApN desfășoară activități în vederea inițierii, până la sfârșitul anului 2025, a procedurilor de achiziție pentru 10 programe de înzestrare.
Sursele din MApN spun că anul acesta are șanse mari să fie lansat mult-așteptatul Program pentru Mașina de Luptă a Infanteriei.
De asemenea, se dorește demararea programului privind armamentul pentru infanterie, care va include echipamentul de luptă complet pentru militari.
Ministerul Apărării dorește să reia și licitația pentru achiziția de echipamente de război electronic, proces anulat în trecut - în timp ce pe lista de așteptare se află și modernizarea navelor purtătoare de rachete.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News