Nicolae Ciucă a explicat, a două zi după ședința Consiliului Uniunii, în format JAI, că România a încercat să negocieze cu toate statele membre UE.
”S-a negociat. Vă rog să aveţi încredere că s-a negociat şi s-a discutat cu absolut toată lumea. Vă rog să ţinem cont de cele 26 de voturi pozitive pentru România”, spune premierul.
Cristian Diaconescu explică, totuși, care ar fi fost varianta cu cele mai mari șanse de a genera un rezultat pozitiv pentru România.
Acesta arată că reprezentanții țării noastre ar fi trebuit să oprească negocierea, pentru că era clar că ministrul de interne avea un mandat ferm de acasă.
”După oprirea negocierilor, cu masa critică a statelor - inclusiv cu reprezentantul Comisiei - care erau alături de România, se găsea o formulă de compromis, care să nu compromită nici partea română, nici partea austriacă, nici partea olandeză, pentru că austriecii au fost înțeleși cu olandezii.
Sunt anumite tehnicalități prin care determini un grup de prieteni ai României în Schengen - așa cum i-am putea denumi - să găsească o formulă pe loc. După care, statele cu poziții diferite cer aprobare de acasă, unde toată lumea e mulțumită, iar în trei ore se decide totul. Eu am trecut printr-o astfel de experiență și, credeți-mă, funcționează”, a conchis fostul ministru de externe român.
Decuplare sau ne-decuplare
Ciucă a avansat varianta decuplării de Bulgaria. România a trebuie să analizeze măsura decuplării de Bulgaria, în privința votului pentru accederea în Schengen, spune premierul.
”Discutăm de poziţii diferite. Practic, în 2012, când s-a realizat acest pachet, în care am mers la tandem cu Bulgaria şi de asemenea am avut şi condiţionalitatea MCV-ului, astăzi, când vorbim, România nu mai are raport pe MCV. Am îndeplinit acest obiectiv şi, desigur, rezultatele comisiilor tehnice care au fost în România au confirmat clar că România este pregătită din punct de vedere tehnic să îndeplinească cerinţele acquis-ului Schengen. Şi atunci este un demers pe care îl analizăm să realizăm această decuplare şi să asumăm demersul care nu o ia de la început”, arată Ciucă.
Și aici Cristian Diaconescu are o poziție bine argumentată, exprimată anterior reuniunii Consiliului JAI.
Decuplarea de Bulgaria poate fi o capcană, arată Diaconescu.
Procedura juridică de decuplare ar fi una complicată și ar putea deveni un argument care s-ar întoarce împotriva României în ceea ce privește integrarea”, mai spune fostul consilier prezidențial.
Acesta mai arată că o decuplare a celor două state ar genera o serie de probleme tehnice, având în vedere că frontiera româno-bulgară are 640 de km. ”Aderarea doar a României ar genera, din perspectiva Bulgariei, măsuri de retorsiune tehnice în teren. Cum ne imaginăm ca România să asigure libertatea de circulație a cetățenilor europeni, iar Bulgaria să o blocheze? Din punct de vedere operațional, problemele ar fi foarte complicate, iar Bulgaria nu s-a ferit să anunțe acest lucru”, a conchis fostul ministru de externe, într-o intervenție la la Digi24
România protestează - Ambasadorul român la Viena, chemat în ţară
Nicolae Ciucă:”Aseară i-am cerut ministrului de externe să convoace ambasadorul Austriei la Bucureşti, pentru a ne exprima protestul faţă de această decizie de neînţeles, incorectă şi injustă pentru toate demersurile pe care România le-a făcut,
De asemenea, tot prin Ministerul de Externe a fost chemat ambasadorul nostru la Viena pentru consultări şi în atare condiţii, nivelul relaţiilor diplomatice va scădea la nivelul însărcinatului cu afaceri al ambasadei noastre de la Viena. Vom continua toate demersurile pentru aderarea la spaţiul Schengen, pentru a ne îndeplini obiectivul naţional. Avem această decizie politică unitară”, a spus Ciucă.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News