Francezii au reușit să bată palma pentru Raflale și în Europa. Grecia a comandat în 2020 18 avioane Rafale, și încă 6 în 2021. Totodată, Croația a parafat și ea un acord cu Franța pentru a achiziționa 12 avioane Rafale produse de Dassault Aviation, primele 8 urmând să fie livrate în 2024 iar următoarele 4 în 2025.
Însă Rafale e departe de a concura cu F-35 Lightning II și chiar cu F-16 în Europa. Poate însă să rupă dominația SUA în Orientul Mijlociu, printr-o conjunctură politică favorabilă.
Publicația Defense News, într-o analiză asupra unor posibile viitoare achiziții de Rafale în Orientul Mijlociu, semnalează ascensiunea Rafale și posibilitatea ca avioanele franceze să devină tot mai atractive pentru unele state din regiune în actualul context politic.
Qatar este de departe principalul candidat. În luna iulie ministrul Apărării francez, Sebastien Lecornu a efectuat o vizită în Qatar unde a avut întrevederi inclusiv cu emirul, discuțiile vizând consolidarea parteneriatului strategic și cooperarea în industria de apărare.
Potrivit experților în domeniul apărării Qatar ar putea opta pentru achiziționarea a încă 24 de avioane Rafale, produse de Dassault Aviation. Acordul nu e confirmat oficial încă, dar nu ar fi nicio surpriză în contextul în care Qatar operează deja 36 de avioane Rafale.
Rafale franceze pot profita de contextul politic din Orientul Mijlociu: Germania blochează Arabia Saudită, iar Israelul pune bețe în roate statelor arabe dornice să achiziționeze F-35
Sursă foto: Dassault Aviation
Un alt stat care ar putea achiziționa Rafale în regiune ar putea fi Arabia Saudită. Saudiții, care achiziționează deja F-15 și își doresc să achiziționeze F-35, sunt ținuți momentan în șah de americani. Dar chiar dacă ar primi undă verde pentru F-35, Arabia Saudită și-a manifestat deja intenția de a achiziționa și un alt tip de aeronavă. Inițial s-a îndreptat spre Eurofighter, însă aici există o problemă politică de care francezii par să beneficieze. Germania, chiar dacă a mai relaxat sancțiunile privind armele către Arabia Saudită, a blocat vânzarea de Eurofighter către statul arab. Veto-ul Germaniei a provocat furia Marii Britanii, care ar fi dorit ca acordul pentru Eurofighter cu Riadul să se parafeze. În acest context, Rafale pare alegerea logică a Arabiei Saudite.
Analiza sursei citate arată că și Egiptul, care operează deja Rafale, ar putea opta pentru i comandă suplimentară de avioane franceze, în contextul în care acordul pentru Su-35 cu Federația Rusă a picat la presiunile americanilor. Forțele Aeriene Egiptene au comandat deja în 2021 30 de avioane Rafale, ajungând astfel la un număr de 54 în flotă.
Principalul avantaj al avioanelor franceze Rafale în Orientul Mijlociu e reprezentat de factorul politic. Experții subliniază că deși multe state arabe sunt interesate de F-35 Lightning II, achizițiile sunt îngreunate de opoziția strictă a Israelului. Chiar Qatarul a depus în 2020 o solicitare oficială către Lockheed Martin privind achiziția de F-35, căreia Israelul, partener apropiat al SUA, i s-a opus. Acordul nu s-a mai concretizat.
Rămâne de văzut în ce măsură va reuși Franța să fructifice actualul context politic din Orientul Mijlociu și să mărească exporturile avioanelor Rafale în regiune. Cert e că avioanele franceze o duc mult mai bine pe piața globală decât Eurofighter și mai ales Gripen.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News