China a prioritizat consolidarea și extinderea bazelor sale aeriene din regiune într-un ritm mai rapid decât SUA și aliații săi, se arată în raport.
Autorii acestuia subliniază că SUA trebuie să acorde prioritate apărării, să consolideze bazele aeriene și să-și adapteze forțele pentru a face față noilor provocări.
Raportul este citat de către cei de la Business Insider și arată că în cazul unui război, China ar putea suprima sau distruge forțele aeriene ale SUA din regiunea Indo-Pacific cu mult mai puține lovituri decât ar avea nevoie SUA și aliații săi pentru a face același lucru în cazul forțelor aeriene ale Beijingului, potrivit analizei.
China s-a mișcat mai repede. Hudson Institute: China are nevoie de mai puține lovituri pentru a paraliza aviația militară a SUA în Indo-Pacific, decât au americanii nevoie pentru a îi „scoate de joc” pe chinezi
F/A-18 Super Hornet, sursă foto: US Air Force
Autorii raportului observă că Beijingul s-a mișcat mai rapid decât SUA pentru a-și consolida bazele aeriene și pentru a-și diversifica aeronavele de luptă din regiune, creând un dezechilibru în favoarea Chinei. Bazele aeriene americane sunt vulnerabile la atacuri într-un ipotetic conflict, cum ar fi spre exemplu un război în jurul Taiwanului.
Analiza publicată de Hudson Institute este realizată de cercetătorii Thomas Shugart și Timothy Walton. Aceștia evidențiază amenințările serioase la adresa instalațiilor americane din Pacific și reflectă preocupările Departamentului Apărării cu privire la arsenalul în creștere al Chinei.
În raport se precizează: „China a făcut investiții majore pentru a-și apăra, extinde și fortifica” bazele aeriene. Totodată, numărul hangarelor pentru aeronave, menite să adăpostească aviația militară în caz de conflict, s-a dublat în ultimul deceniu. China a construit, de asemenea, noi piste de rulare și zone de staționare pentru avioane. Toate aceste eforturi oferă armatei chineze mai multe locuri protejate de unde să lanseze aeronave de luptă într-un posibil conflict.
Capacitatea bazelor aeriene ale SUA, inclusiv cele ale aliaților din regiune, este de aproximativ o treime din cea a Chinei; fără Coreea de Sud, scade la un sfert, iar fără Filipine, ajunge la doar 15%.
Forțele Aeriene Americane explorează dispersarea și utilizarea pistelor neconvenționale în cadrul eforturilor Agile Combat Employment (ACE), dar există încă un deficit notabil care ar putea fi exploatat.
Avantaj China? „China ar putea ataca prima dacă vede șansa de a neutraliza puterea americană cât timp aceasta e încă la sol”
Piloți de F-16 se pregătesc pentru decolare în timpul unui exercițiu de antrenament. Sursa Foto: U.S. Air Force.
Acest dezechilibru înseamnă că Chinei i-ar lua mult mai puține rachete sau atacuri aeriene pentru a neutraliza bazele aeriene ale SUA și ale aliaților decât invers, scriu experții în raport. Un atac preventiv, având în vedere importanța factorului de surprindere în doctrina militară chineză, ar putea prinde SUA și aliații săi nepregătiți și ar oferi Chinei un avantaj în operațiunile aeriene.
„China ar putea iniția un conflict dacă vede o oportunitate de a neutraliza puterea aeriană a adversarului la sol”, mai arată raportul.p
China a investit considerabil în dezvoltarea de rachete. Pentagonul documentează și el un raport anual care arată o creștere spectaculoasă a numărului de rachete stocate și lansatoare, inclusiv armele necesare pentru a lovi instalațiile americane din regiune. Imagini din satelit au documentat, de asemenea, ținte militare americane simulate, cum ar fi portavioane, considerate pe scară largă ca ținte pentru rachete.
Experiențele din Ucraina și luptele din Orientul Mijlociu au demonstrat că bazele aeriene sunt ținte prioritare.
Pentru a contracara amenințarea Chinei, raportul Hudson argumentează că SUA ar trebui să investească mai mult în apărare activă pentru operațiunile aeriene, să-și consolideze bazele pentru a-și menține reziliența și să accelereze eforturile de implementare a aeronavelor și sistemelor fără pilot capabile să opereze de pe piste scurte sau avariate ori care nu necesită deloc piste.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News